Realtid

Här är de svenska fintech-företag som attraherat mest riskkapital

Almega
Foto: Joshua Golde via Unsplash
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 02 dec. 2020Publicerad: 02 dec. 2020

Lendify toppar inom fintech i Almegas kartläggning av de nytänkande företag som under senaste åren attraherat mest riskkapital. Northvolt toppar hela listan, med råge. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fintech står för en femtedel av de högst rankade nya företagen, med 19 bolag på topp 200, i en ny rapport av branschorganisationen Almega, vilken kartlägger de 200 bolag som lyckats attrahera mest kapital. Almega har granskat bolag som startats sedan 2010. Lendify kommer på förstaplatsen med sammalagt 4 000 miljoner kronor i riskkapital, följt av Izettle (2 398 miljoner kronor) och Tink (1 804 miljoner kronor). Mest kapital av alla 200 bolagen har batteritillverkaren Northvolt tagit in, med 29 661 miljoner kronor i riskkapital, följt av Lendify (4 000 miljoner kronor) och Essity (2 633 miljoner kronor).

AlmegaSvenska fintech-bolag startade efter 2010 som attraherat mest riskkapital. Källa: Almega

Nyföretagandet i Sverige är lågt jämför med omvärlden men innovationskraften i de företag som startas är samtidigt hög, konstaterar Almega. Tjänstesektorn dominerar bland de företag som attraherat mest riskkapital.

AlmegaTabell: De tio innovativa företag startade efter 2010 som attraherat mest riskkapital.
Källa: Almega

 

– Studien visar att tjänster blir en allt tyngre del av ekonomin. Drygt hälften av de 200 högst rankade svenska företagen är renodlade tjänsteföretag och mellan 80 och 90 procent av företagen har tjänster som en bärande del av sitt erbjudande, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega. 

tagna Northvolt och Essity är de flesta företagen än så länge relativt små mätt i anställda, med i snitt mellan 10 och 50 anställda. 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]