Realtid kan idag presentera analysföretaget Mergermarkets listor över de främsta M&A-rådgivarna första halvåret 2020. Förändringarna är stora – både i Sverige och världen.
Här är de främsta finansiella rådgivarna första halvåret – stora förändringar i coronans spår
Mest läst i kategorin
Mergermarkets genomgång av M&A-affärerna i världen under årets första halvår visar dramatiska förändringar. Listorna över de främsta rådgivarna i Sverige hittar du i botten på artikeln – skrolla vidare till faktarutorna.
Nedgången är nattsvart för den amerikanska marknaden visar Mergermarkets M&A-rapport för första halvåret 2020. Europa är bättre, men har ändå inte sett sämre siffror sedan finanskrisen.
M&A-volymerna i Nordamerika föll 71,9 procent första halvan 2020 jämfört med första halvan 2019. I Europa ökade föll volymerna 30,6 procent. För Europas del är andra kvartalet det sämsta sedan tredje kvartalet 2009.
– Ur ett globalt perspektiv ser vi att Asien har börjat sätta fart lite grann. Amerika har drabbats hårdare medan Europa står ganska starkt. Men nu ser vi ett uppdämt behov på flera platser i världen, säger Anders Fast, managing partner (motsvarande vd) på advokatbyrån Baker McKenzie i Sverige.
Globalt skedde affärer för 901,6 miljarder dollar under första halvan av 2020. Det är en en nedgång med 52,7 procent jämfört med motsvarande period 2019. Det skedde totalt 6 938 M&A-transaktioner, en nedgång med 32 procent.
Nedgången är dramatisk i andra kvartalet, till följd av covid-19-utbrottet. Från 964,8 miljarder dollar andra kvartalet 2019 till bara 306,9 miljarder dollar, en nedgång med 68 procent. Volymerna är lägre än andra kvartalet 2009 i finanskrisen, då låg de på 396,1 miljarder dollar.
Anders Fast på Baker McKenzie i Sverige kan konstatera att det ser riktigt dåligt ut i andra kvartalet i år både för Sverige och Norden.
– Det är en direkt effekt av covid-19-situationen. Vi såg en ganska positiv trend i januari och februari men i andra kvartalet lades mycket på is. En del som Maersk köp av KGH Customs har tickat på, det offentliggjordes igår.
Men nu vänder det enligt Anders Fast och Sverige ser starkare ut än övriga Norden.
– Vi har väldigt mycket mandat för tredje och fjärde kvartalen både vad gäller M&A och kapitalmarknad generellt. Teamen i Stockholm går för fullt just nu.
I Sverige leder JP Morgan M&A-rådgivningen, sett till de finansiella rådgivare som haft de största transaktionsvärdena. Därefter följer Morgan Stanley, Lazard och Jamieson. På femte plats kommer det första svenska bolaget, SEB. Förändringarna är ganska stora och många har tappat rejält både i placering och värde. Credit Suisse på sjätte plats har bara tappat en placering med hela 86 procent i värde. Lazard har istället ökat stort, från plats 14 till plats 7 och 83 procent i värde.
Ser man till antalet transaktioner i Sverige är det idel revisionsjättar som dominerar – PWC, EY och Deloitte är i topp. KPMG hamnar dock först på tionde plats. Förändringarna i placering är här inte så dramatiska, men däremot i antal. Ettan PWC har till exempel 18 färre transaktioner jämfört med första halvan 2019.
Bland de legala rådgivarna är förändringarna desto större. Fastighetsinriktade Eversheds Sutherland går från plats 105 till plats tre i Sverige, sett till värde på affärerna. Samtidigt klättrar firman från plats 25 till plats sju när det gäller antal.
Vinge är som vanligt etta både i storlek och antal transaktioner. Mannheimer Swartling tappar tydligt. Advokatbyrån har tappat mest i antal, med 21 färre transaktioner första halvan 2020 jämfört med motsvarande period 2019.
Baker McKenzie klättar i antal affärer, från plats 12 till fem. Jämfört med första halvan 2019 innebär det en mer affär i år.
– Det är ju positivt för oss. Vi har haft en medveten strategi de senaste åren att bygga vårt transaktionsteam. Det är hela setuppen med M&A, private equity, bank och finans. De senaste två åren har vi växt transaktionsteamet med omkring 20 procent.
Baker McKenzie har totalt 65 jurister i Sverige, varav 40 i transaktionsteamen.
Sett till sektorer har globalt sett medicinteknik och bioteknik tappat mest, medan finansiella tjänster har hållit emot bäst.
– Det vi ser är att teknikinvesteringar i ett brett perspektiv går bäst – fintech, IT och så vidare, säger Anders Fast.
De största affärerna i världen i år är Aons köp av Willis Towers Watson den 9 mars för 35,6 miljarder dollar. Näst störst Abu Dhabi National Energy Companys köp av Abu Dhabi Power Corporation den 29 april för 20,3 miljarder dollar. Trea är United Technologies Corporations köp av OTIS Worldwide Corporation den 11 mars för 18,9 miljarder dollar.
De globalt största finansiella rådgivarna är
- Goldman Sachs
- Morgan Stanley
- JP Morgan
- Citi
- Bank of America
- Rothschild & Co
- Credit Suisse
- UBS Investment Bank
- Lazard
- Evercore
Rotschild har klättrat rejält, från plats 19 första halvan av 2019 till plats sex. Nomura Holdings har klättrat 25 platser, från nummer 37 till nummer 12.
Evercore har tappat från femte plats till tionde.
I Europa ser det ut som följer, mätt i värde:
- Goldman Sachs
- Morgan Stanley
- JP Morgan
- Rothschild & Co
- UBS Investment Bank
- Bank of America
- Lazard
- Credit Suisse
- Citi
- Barclays
UBS har klättrat från plats 11 till plats 5. Nomura har klättrat hela 29 placeringar, från 42 till plats 13. Andra stora klättrare är Bain & Company, upp till plats 15 från plats 188 och så Goetzpartners från plats 402 till plats 17.