Realtid

Här är Besliks tio bud om ESG-investeringar

Sasja Beslik
Realtid.se
Uppdaterad: 14 mars 2021Publicerad: 14 mars 2021

"Begreppet ESG används och missbrukas på många sätt, ibland är det helt enkelt bra att fastställa några av lärdomarna och dela dem med andra," säger Sasja Beslik, chef för hållbar finansutveckling på J. Safra Sarasin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Under de senaste tre åren har ESG-investeringar verkligen tagit fart och får världsomspännande dragkraft. Det omvandlar vanliga investeringar till att beakta investeringarnas miljö-, sociala och styrelsekonsekvenser. ESG:s avsikt, som i alla fall tillför mervärde, löper en betydande risk att spädas ut av enorma marknadsföringsinsatser inom och utanför finansbranschen. Låt oss bara kalla det greenwashing, säger Sasja Beslik.

– De tio ESG-buden nedan är baserade på mina 20 års erfarenhet av ESG-investering.

1. Framför allt handlar det om människor och planet.

Huvudfrågan att alltid ställa är om dessa investeringar och underliggande tillgångar (företag, projekt, derivat, obligationer etc.) bidrar till en mer eller mindre hållbar värld nu och i framtiden. Inom finansbranschen fattar vi investeringsbeslut för kunder som har litat på oss att göra det. Vi måste förstå och respektera deras motiv.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

2. Du måste avsätta betydande resurser.

Att integrera ESG eller ta del av analysinsikterna kräver betydande resurser när det gäller analys, kunskap och erfarenhet. Detta är ingen tilläggstjänst som erbjuds längs de traditionella vanliga investeringsprodukterna och förpackas i en trevlig broschyr.

3. Du måste ha tålamod.

De flesta av resultaten, både de finansiella och människor relaterade till människor, tar tid att uppnå. Oavsett vad de säger till dig är det inte sant.

ANNONS

4. Det kommer att vara smärtsamt.

Att flytta befintliga affärsmodeller och beteenden i samband med investeringar, människor och planeten är hårt arbete – fullt av kamp, ​​konflikter och motsägelser. Förändring i någon form eller form lockar alltid friktioner och möter ofta motstånd.

5. Du måste vara konsekvent.

För att ändra befintliga finansiella och investeringsmekanismer för att tjäna både människor och planeter krävs konsekvens över kapitalflöden. Du kan inte ge med ena handen (investera i och låna ut / finansiera hållbara lösningar) och ta bort med den andra (investera i och låna ut / finansiera icke-hållbara lösningar).

6. Du kommer att förlåtas.

Med tanke på tidsaspekterna och processförskjutningen lämnar ESG tillräckligt med utrymme för förbättringar för alla som är konsekventa och vill förbättra aspekterna på människor och planeter.

7. Du måste komma ihåg S och G.

Ja, inom ESG: s E sitter klimatförändringar och global uppvärmning, och E har naturligtvis den mest framträdande rollen givet planetens tillstånd. Men utan S och G går allt förlorat, även för klimatet.

ANNONS

8. Du måste gå utöver data.

Ja, ESG-data är viktiga. Och datakvaliteten förbättras år för år, även om det går långsamt. Men data är inte allt. Analysen äter alltid data till frukost.

9. Du måste förstå gränserna.

Det finns ingen one-size-fits-all. Och det finns ingen enda lösning för att lösa allt. Vissa geografier, sektorer och tillgångar är svåra att omvandla. Och vissa människor inom finansbranschen kommer aldrig att förändras.

10. Du måste alltid fokusera på resultatet.

Glöm processer, broschyrer och fina berättelser. Det som är viktigt är vad du får. Materiella resultat är kung.

Texten har tidigare publicerats på Sasja Besliks blogg>>

Realtid ESG-podden på Spotify – lyssna här>>

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]