Realtid

"Hanken konkurrerar med svenska toppuniversitet"

Kenneth Nilsson
Från den jämtska landsbygden till Finlands huvudstad. 24-årige Kenneth Nilsson pluggar ekonomi på det svenskspråkiga universitetet Hanken.
admin
admin
Uppdaterad: 24 aug. 2016Publicerad: 24 aug. 2016

Efter snart fyra år i den finska huvudstaden har han fått en lätt men omisskännlig finsk accent. Möt Kenneth Nilsson som pluggar ekonomi på Hanken, Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

24-årige Kenneth Nilsson kommer ursprungligen från den lilla byn Kaxås i Jämtland. När Realtid Karriär får tag på honom över telefon är han hemma på en kort visit.

Men han bor numera i vårt östra grannland, och det hörs; hans svenska har en lätt finsk touch. Jag undrar om han möjligtvis har finska, eller finlandssvenska rötter.

– Nej, inte alls. Men jag har bott i Helsingfors i snart fyra år. Det går ganska snabbt att man börjar anamma dialekten, förklarar han.

Kenneth hamnade i Helsingfors via sina studier på flyggymnasiet i Arvidsjaur. En svensk kompis därifrån hade nämligen börjat plugga på Hanken, Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

– Jag jobbade som lärarvikarie i Östersund efter gymnasiet, och under ett lov besökte jag min kompis under en vecka. Jag fick uppleva både studentlivet och satt även med under en del lektioner.

Kenneth gillade det han såg och bestämde sig för att söka. Han skrev inträdesprov, vilket är standard i Finland när man söker till universitetet.

– Jag blev tredje reserv, men var ändå rätt inställd på att jag skulle komma in, berättar han.

När han sedan fick beskedet att han blivit antagen skedde det under rätt dramatiska former.

ANNONS

– Jag var på väg till Övertorneå tillsammans med min bror för att träffa en annan kompis som bor där. Då ringer de från Hanken. I samma stund håller min bror på att köra på en älg, så jag skrek bara rakt ut. Från skolan trodde de nog att det var ett glädjeskrik, men det var verkligen en nära-döden-upplevelse. Jag blev dock glad för samtalet och tackade ja. Så här i retroperspektiv tycker jag nog att det är ett av de bästa beslut jag tagit. Men det var inte ett självklart beslut på något sätt.

Kenneth läser en femårig integrerad kandidat- och magisterutbildning i ekonomi.

Varför blev det ekonomistudier?

– Grundtanken var att bli pilot, och det är jag ju idag efter mina gymnasiestudier. Sedan jobbade jag som lärare och det tycker jag är ett av de mest givande yrkena, så jag sökte både till lärarutbildningen och Hanken. Jag kom in på båda två och fick göra ett val. Den tråkiga sanningen i det skedet är att ekonomi är bra att kunna och ger mycket bredare karriärmöjligheter än läraryrket. Så som lärarlönerna är idag är det inte heller försvarbart att plugga till lärare i fem år. Det var mot bakgrund av detta som jag gjorde mitt val.

Tycker du studierna har motsvarat dina förväntningar så här långt?

– Definitivt! Hanken är väldigt dynamisk och grundutbildningen är väldigt givande och bra. Magisternivån är ganska mycket svårare, men det ska den ju också vara. Vi ska ju bli experter i våra ämnesområden. Jag studerar finansiell ekonomi, så det är mycket finance. Nog motsvarar det mina förväntningar. Jag är jättenöjd med skolan. Den konkurrerar absolut med de svenska toppuniversiteten.

Hur många svenska studenter är ni?

– Inte alls många. Jag skulle tippa på att det är cirka 20 stycken. Jag vet att skolan funderar på att rikta in sig lite mera på Sverige och försöka få dit flera svenskar. Hanken består av två campus, ett i Helsingfors och ett i Vasa, med totalt cirka 2 200 elever. Därmed är det Finlands minsta universitet, men det är helt fristående.

ANNONS

Skulle du rekommendera fler svenskar att plugga på Hanken?

– Definitivt, definitivt. Det är en jätteinvestering i dig själv: Du får uppleva en ny stad och en ny kultur. Studierna på Hanken är väldigt bra och studentkåren fantastisk. Genom att plugga på Hanken kommer man också närmare relationen mellan Sverige och Finland, som är enorm. Vi är ju en av varandras viktigaste handelspartners.

Vad är bäst respektive sämst med studentlivet i Helsingfors?

– Studentkåren är väldigt aktiv och den har varit en jättefin inkörsport för mig till Helsingfors. Sedan är det verkligen en studentstad, så studentlivet är rikt. Studentkåren på Hanken är som sagt väldigt aktiv intern, samtidigt så har man en del utbyte med andra universitet, och då främst med övriga finska och nordiska handelshögskolor. Men som enbart svensk- och engelskspråkig kan man tyvärr hamna i lite av en bubbla. Många evenemang som andra studentkårer anordnar är på finska och där kan jag känna att jag inte är riktigt med fullt ut.

Du har inga planer på att lära dig finska?

– Jo, definitivt. Det har jag även fått lite pikar för, att jag bott här i snart fyra år utan att lära mig. Nu ser jag dessutom nyttan med det. För även om det finns en hel del jobb som går att sköta på svenska i Finland, så breddar det ens karriärmöjligheter i såväl Finland som Sverige.

Vad har du för karriärdrömmar och mål?

– Jag är intresserad av banking, men även konsultering. Jag vill nog jobba inom mitt ämnesområde på något sätt.

ANNONS

Ser du en framtid i Finland eller?

– Jag skulle gärna stanna i Helsingfors. Jag trivs jättebra där, men sedan får man se vad framtiden utvisar. Jag är inte främmande för att flytta tillbaka till Sverige, kanske till Stockholm. Det skulle vara en helt ny stad för mig och hade varit spännande. Men jag har ju hela mitt nätverk i Helsingfors så det blir ju ganska naturligt att stanna kvar där.

Tänker du profilera dig eller låta slumpen avgöra var du hamnar i yrkeslivet?

– Man har inte råd att låta slumpen avgöra. Nog profilerar man sig hela tiden. Man jobbar ju hela tiden mot en karriär, konstaterar Kenneth.

Till sist, hur tror du att arbetsmarknaden kommer se ut i framtiden?

– Jag tror för det första att den kommer innebära att man måste vara fortsatt flexibel. Man måste också vara beredd att byta karriärspår flera gånger. Det ser bra ut för Norden överlag i ett globalt perspektiv, men man måste som sagt vara beredd på att byta bana, åtminstone någon gång under sin karriär, säger Kenneth Nilsson. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS