Handelsbanken fryser utdelningen, Nordea höjer utdelningen mindre än väntat, och president Trump vill ha samarbete över partigränserna i talet till nationen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet den 6 februari.
Handelsbanken höjer inte utdelningen
Mest läst i kategorin
Handelsbankens fryser utdelningen
Bank Handelsbankens kostnader fortsatte att öka under det fjärde kvartalet. Styrelsen fryser också utdelningen på 5,5 kronor, drygt 15 procent under snittprognosen i analytikersammanställning Infront Data. Räntenettot landade på 7 872 miljoner kronor för fjärde kvartalet, något under analytikernas prognos på 7 922 miljoner kronor enligt Infront Data. Av rapporten framgår att högre affärsvolymer jämfört med det tredje kvartalet bidragit positivt till räntenettot medan något lägre marginaler minskade räntenettot med 8 miljoner kronor jämfört med det tredje kvartalet, skriver DI.
Nordea höjer utdelningen mindre än väntat
Bank Nordea slår vinstförväntningarna. Banken redovisade ett rörelseresultat på 689 miljoner euro. Analytikerna hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat på 656 miljoner euro enligt Infront Datas sammanställning. Banken lämnar 0,69 euro per aktie i ordinarie utdelning, en höjning från 0,68 euro för 2017 men lägre än snittprognosen på 0,70 euro. Det motsvarar en direktavkastning på 8,6 procent baserat på tisdagens stängningskurs, skriver DI. Räntenettot landade på 1 126 miljoner euro vilket var högre än analytikernas prognos på 1 075 miljoner – en ökning med 6 procent i lokala valutor jämfört med föregående kvartal. De totala intäkterna sjönk till 2 103 miljoner euro från 2 228 miljoner euro under det fjärde kvartalet 2018.
Avknoppningar lyfter Sverige
Börs Lotta Engzell-Larsson ledare i DI handlar om att svenska börsbolag är duktiga på att ta fram värden genom avknoppningar och försäljningar av bolag som kan stå på egna ben. Hon nämner Electrolux som delat ut tre bolag till ägarna. Även Gränges, Autoliv och Husqvarna. Och Ballingslöv och Dometic som såldes till riskkapitalister. En studie från Penn State University gjord under 25 år visar att avkastningen i spin-off bolag under tre år efter klyvningen utvecklats 10 procent bättre än det amerikanska storbolagsindexet S&P500 per år och moderbolagen överpresterade med 6 procent per år.
Tyskland vill försvara sina bolag
Politik Peter Altmaier, den tyske finansministern, vill att en statsfond ska bildas som kan hindra utländska övertaganden av stora tyska bolag, det senaste tecknet på en växande tyska protektionism i Berlin, skriver Financial Times. Förslaget är en del av en ny industriell strategi för att skapa nationella och europeiska ”champions” som bättre kan tävla mot USA och Asien och för att bygga upp tyska kompetens i kritiska nya teknologier som artificiell intelligens och elektriska fordon. Altmaier har påverkats av bland annat försäljningen 2016 av Kuka, Tysklands ledande robotgrupp till det kinesiska Midea.
Ghosn ersätts av Senard
Bil Nissans styrelse har för första gången välkomnat en ny medlem Jean –Dominique Senard som ska ersätta Carlos Ghosn. Renault äger 43 procent av Nissan. Det är bara ett litet steg men det är signifikativt, skriver Le Figaro. Jean-Dominique Senard ersatte Carlos Ghosn som ordförande för Renault den 24 januari. Den 8 april kommer en extraordinär stämma i Nissan att godkänna Senard som ny ledamot. Senard och Nissan vd Hiroto Saikawa har redan träffats. Renaults resultat presenteras den 14 februari.
Frostigt för folkaktier
Börs Flera folkaktier har fått en bister dom av analytikerna: Telia, Ericsson, Volvo och H&M. Telia med närmare 500 000 aktieägare fick stryk på rapportdagen efter att ha presterat svagt i den svenska verksamheten, vinstestimaten har justerats ner med över 5 procent för 2019 och drygt 4 procent för 2020. För H&M och Ericsson, liksom för stålbolaget SSAB, har vinstestimaten för 2019 och 2020 sänkts med drygt 4 procent efter rapporterna. Halvvägs genom rapportfloden har inte folkaktierna övertygat, skriver DI.
Vinsttillväxt driver inte aktier
Börs Richard Bråse, utmålad som pessimisten i en duell i DI med Henrik Mittelman, anser att vinsttillväxt inte kommer att driva aktier, men centralbankerna som står redo att erbjuda en hjälpande hand. Han varnar för att investerarna handlat aktier som vore det 1987 men att amerikanska storbolag radat upp sänkta prognoser. Bolagen i S&P500 förväntas nu rapportera fallande vinster i första kvartalet, Tyskland väntas utvecklas svagt, osv. Men dåliga nyheter kan bli något positivt – allt till priset av långsiktiga tillväxtförutsättningar.
Trump vill ha samarbete över partigränserna
Politik USA:s president Donald Trump vill ha politisk enighet och större gränssäkerhet. Det var de väntade huvudpunkterna i presidentens tal till nationen, där han även meddelade att han kommer att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-un i Vietnam i slutet av februari. Övriga punkter var att ytterligare 3750 trupper ska till den mexikanska gränsen; att bekämpa sonderingar om en möjlig maskopi mellan Trumps kampanj och Ryssland; han försäkrade att han skulle uppfylla kraven i 2020 års budget om hjälp för att finansiera betald familjeledighet; han försäkrade att han skulle lagstifta mot sena aborter; han bekräftade samtal mellan amerikanska tjänstemän och afganska trupper, skriver Financial Times. Donald Trump möttes, som väntat och brukligt, av stående ovationer när han gick in i kongressen, och den korta vägen mot talarstolen tog flera minuter när republikanska kongressledamöter hälsade på presidenten. Trump inledde med att hylla sin fru Melania Trump, som även hon fick sina applåder. ”Miljoner tittar på oss här i kväll och hoppas att vi ska regera, inte som två partier, utan som en nation.” Donald Trump inledde sitt tal till nationen med att be om att kongressens två partier ska enas och agera tillsammans mot en bättre framtid. För att nå framsteg finns det enligt presidenten inte plats för ”krig eller löjliga partiska utredningar”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.