"För mig känns det så rätt och självklart att jobba med ESG frågor." Det säger Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd för Handelsbanken Fonder och keynote-talare på ESG-dagen 26 oktober till Realtid.
Handelsbanken Fonders vd: "För mig är G:et i ESG grunden för allt"
Mest läst i kategorin
Varför är ESG-frågor viktiga för dig?
– Vi har kommit till en ”tipping point” där vi alla behöver ta ett ansvar och har möjlighet att påverka den omställning som behöver ske för att skapa en hållbar utveckling. För mig känns det så rätt och självklart att jobba med ESG-frågor. Samtidigt känner jag en stor tacksamhet att jag får möjlighet att göra det och ser det också som ett sätt att ge tillbaka till världen. Jag vill kunna bidra till att våra framtida generationer har en planet med förutsättningar för ett gott liv och att medverka till att skapa rättvisa villkor för människor, säger Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd för Handelsbanken Fonder till Realtid.
– För mig är G:et, det vill säga Governance i ESG, grunden för allt. Ledning, styrning och uppträdande är, i såväl näringslivet som politiken och inte minst hur vi människor beter oss mot varandra, avgörande för att lösa både E:et och S.et.
”För mig är G:et, det vill säga Governance i ESG, grunden för allt. Ledning, styrning och uppträdande är, i såväl näringslivet som politiken och inte minst hur vi människor beter oss mot varandra, avgörande för att lösa både E:et och S.et.”
Magdalena_Wahlqvist_Alveskog_vd_for_Handelsbanken_Fonder-ESG-dagen.jpg
Vad är den största utmaningen som du stöter på i ditt jobb när det gäller att driva ESG-frågor?
– ESG-frågor är mycket komplexa och i viss fall skapar utvecklingen inom ett område och lösningen på ett visst problem risker inom ett annat område. Som investerare vill vi hitta bolag som gör rätt saker men också på rätt sätt. Ser vi till företags produkter och tjänster så behöver de vara långsiktigt hållbara och gärna bidra till att uppfylla Agenda 2030 och globala målen. Men det är också viktigt att vara uppmärksam på att produkterna och tjänsterna tillverkas och marknadsförs på ett sätt som är sunt och hållbart, till exempel genom rimliga anställningsvillkor, säger hon, och fortsätter:
– Den stora utmaningen och omställningen vi befinner oss i just nu är att vi behöver gå över från linjära affärsmodeller till cirkulära. I de bästa av världar skapar vi affärsmodeller som är helt regenerativa och återskapar nya värden och bygger på att verksamheten sker på naturens villkor. På det sättet skulle lösningar rymmas inom planetens ekologiska gränser och uppfylla grundläggande krav för socialt ansvar.
– Ett exempel är övergången till elektrifiering av fordonsindustrin. Det är en viktig pusselbit i omställningen, men kräver batterier, och för produktion av batterier krävs mineraler. Hur gör vi detta på ett regenerativt sätt? Då skulle återvinning av batterier kunna vara en del av lösningen. Det är ett exempel på varför det är viktigt för oss som investerare att se på, och förstå, hela värdekedjan i de företag vi investerare i.