Realtid

Handelsbanken lämnar Danmark och Finland

Handelsbanken
Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 19 okt. 2021Publicerad: 19 okt. 2021

Handelsbanken har beslutat att inte bedriva verksamhet i Danmark och Finland. En process inleds för avyttring av dessa två verksamheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Banken ser däremot stora möjligheter att med nöjda kunder nå stark affärsutveckling och lönsam tillväxt till låg risk i verksamheterna i Sverige, Norge och Handelsbanken plc i Storbritannien. 

–Affärsmässigt vill vi ha en närvaro där vi har bäst förutsättningar till lönsam tillväxt och stark marknadsposition. Med detta stärker vi bankens ambitioner på våra huvudsakliga marknader Sverige, Norge och Storbritannien, säger Carina Åkerström vd och koncernchef i Handelsbanken i en skriftlig kommentar.

Danmark och Finland står tillsammans för 10 procent av intäkterna, 13 procent av kostnaderna och 8 procent av koncernens rörelseresultat.

Det allokerade kapitalet till verksamheterna i Danmark och Finland uppgår totalt till cirka 15 miljarder kronor. Kärnprimärkapitalet hänförligt dessa verksamheter uppgår till cirka 12 miljarder kronor.

Banken har sina huvudsakliga marknader i Sverige, Norge och i Storbritannien med en fristående dotterbolagsbank, dessa marknader står tillsammans för 91 procent av resultatet. 

I Storbritannien har Handelsbanken investerat i att bygga en fristående dotterbolagsbank med ett erbjudande på en marknad ”med en mycket stor potential.” Särskilt tror Handelsbanken på private banking i Storbritannien.

Handelsbanken motiverar beslutet om att lägga ned verksamheterna i Danmark och Finland med att förutsättningarna för att bedriva lönsam bankverksamhet i olika geografier är idag väsentligt förändrade jämfört med när Handelsbanken expanderade sin geografiska närvaro.

– Synergierna minskar i takt med tillkomsten av nya regelverk, lokalt och internationellt, där banker numera behöver centrala staber och infrastruktur på varje marknad. Kunderna uppskattar snabbhet i omställning och anpassning efter lokala förutsättningar mer än globala produkter, skriver storbanken.

ANNONS

Verksamheten i Nederländerna kommer från och med 1 januari 2022, organiseras inom Capital Markets tillsammans med Luxemburg och New York. Närvaro i euro-området ska utöver bankens erbjudande till sina kunder i Nederländerna och Luxemburg också vara strategiskt viktigt även i finansieringshänseende.

Verksamheten i New York kommer att fortsätta bedrivas på samma sätt som tidigare. Den direkta tillgången till USD-finansiering anges som skäl.

I maj förra året bestämde sig Handelsbanken för att stänga fem kontor på mindre orter i Finland och i stället satsa på tillväxt inom kapitalförvaltning i huvudstadsregionen. De kontor som berördes då låg i Ekenäs, Karleby, Södra Karelen, Joensuu och Rovaniemi.

Under förra året minskade Handelsbanken dessutom antalet lokala bankfilialer i Danmark från 55 till 43. 

2019 avvecklades verksamheten i Asien och i Tyskland. Sedan tidigare hade man också beslutat att lägga ner verksamheten i Baltikum och Polen.

Januari – september 2021 – jämfört med januari – september 2020

  • Rörelseresultatet ökade med 26 procent till 18 154 miljoner kronor (14 423). Justerat för valutakursförändringar, resultatandelssystemet Oktogonen samt jämförelsestörande poster under motsvarande period föregående år, ökade rörelseresultatet med 14 procent.
  • Räntabiliteten på eget kapital ökade till 11,5 procent (9,7) och resultatet per aktie steg med 28 procent till 7,22 kronor (5,66).
  • Kreditförlustnivån uppgick till 0,00 procent (0,03).
  • Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 19,4 procent ** (19,4).
  • Intäkterna ökade med 6 procent till 34 709 mkr (32 817). Justerat för valutakursförändringar ökade intäkterna med 7 procent.
  • Provisionsnettot ökade med 16 procent. Fondvolymerna ökade med 199 miljarder kronor och provisionsintäkterna från fondförvaltning ökade med 36 procent.
  • Kostnaderna minskade med 7 procent till 16 554 miljoner kronor (-17 718). Den underliggande kostnadsökningen, justerat för Oktogonen, jämförelsestörande poster samt valutakursförändringar, var 3 procent. Hela ökningen förklarades av ökade utvecklingskostnader. 
  • K/I-talet förbättrades till 47,7 procent (54,0).

 

ANNONS
ANNONS

Tredje kvartalet 2021 – jämfört med andra kvartalet 2021

  • Rörelseresultatet ökade med 9 procent till 6 554 mkr (5 988). Justerat för valutakursförändringar och Oktogonen ökade resultatet med 4 procent.
  • Räntabiliteten på eget kapital uppgick till 12,4 procent (11,6). 
  • Resultatet per aktie steg med 10 procent till 2,62 kr (2,39). 
  • Kreditförlustnivån uppgick till 0,01 procent (-0,02). 
  • Intäkterna steg med 2 procent till 11 815 miljoner kronor (11 602).
  • Provisionsnettot ökade med 3 procent. Provisionsintäkterna från fondförvaltning ökade med 8 procent.
  • Totalt steg utlåningen vid utgången av kvartalet med 39 miljarder kronor.
  • Kostnaderna minskade med 473 miljoner kronor, eller med 8 procent, till minus 5 199 miljoner kronor (-5 672). Under kvartalet gjordes en upplösning av 263 miljoner kronor av tidigare preliminära reserveringar till Oktogonen. Den underliggande kostnadsminskningen, justerat för Oktogonen, jämförelsestörande poster samt valutakursförändringar, var 3 procent.
  • K/I-talet förbättrades till 44,0 procent (48,9).

 

Carina Åkerström om:

Kostnader/intäkter: 
– Handelsbankens omställning ger resultat. Våra intäkter ökar, samtidigt som de underliggande kostnaderna sjunker. Våra satsningar på fortsatt intäktstillväxt, minskade kostnader och tillväxtorienterade investeringar gör att vi förväntar oss att den positiva K/I-utvecklingen fortsätter. ”

– Vi håller i arbetet med de kostnadsreducerade åtgärderna med oförminskad kraft för att vi ska uppnå ett ännu lägre K/I-tal och förbättrad räntabilitet. Det handlar såväl om kostnadskontroll som investeringar på områden där vi ser en stor lönsamhets- och tillväxtpotential. Det gäller inte minst finansiering och kapitalförvaltning i Sverige, Norge och Handelsbankens dotterbolag i Storbritannien. 

Om fonderna och bolånen: 
– Den starka tillväxten i fondaffären – där vi fortsätter att öka i både volym och marknadsandelar – visar att kunderna uppskattar vårt ambition att skapa värde genom hållbara investeringar. 

– Vår ambition är att fortsätta att växa genom att ha det bästa erbjudandet på den svenska bolånemarknaden. 

ANNONS

Om Sverige:
– Vi vet hur viktig kombinationen av nära relationer och digitala lösningar är för våra kunder. Vårt kontorsnät fortsätter att det vara det största på marknaden. Samtidigt som vi ökar den personliga tillgängligheten av våra specialister inom Private Banking, försäkring och företagsrådgivning i hela landet – och vässar vårt erbjudande inom rådgivning på distans. 

Om kreditkvaliteten:
– Vi gillar att jobba med låg risk och ordning och reda – precis som våra kunder. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]