Realtid

Han vill demokratisera privata tillgångsslag

Henrik Jonsson, Nordenchef på Schroder Investment Management.
"Flera aktörer i Sverige börjar titta på och förbereda sig på ett fullständigt provisionsförbud, som förändrar marknaden i grunden", säger Henrik Jonsson, Nordenchef på Schroder Investment Management. Foto: Håkan Målbäck
Anders Frick
Uppdaterad: 08 okt. 2020Publicerad: 08 okt. 2020

Nordenchefen på kapitalförvaltaren Schroders planerar att skapa nytt affärsområde för retailinvesterare

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Henrik Jonsson arbetade tidigare på Fidelity International och blev för tre år sedan Nordenchef på Schroder Investment Management.

– På Fidelity märkte vi att lokal närvaro var en viktig framgångsfaktor och en av mina första uppgifter på Schroders var därför att öppna ett kontor i Finland för att kunna tillmötesgå de nordiska kundernas önskemål, säger han.

Enligt Henrik Jonsson har den lokala närvaron varit extra viktig under coronapandemin.

– Tack vare våra lokala kontor har vi lyckats behålla en bra kontakt och även stärkt den, speciellt nu under pandemin då det är svårt att resa, säger han.

De senaste tio åren har Schroders byggt upp en allokering till privata tillgångar såsom private equity, fastigheter, infrastruktur och liknande. Privata tillgångar motsvarar ungefär 50 miljarder Euro, vilket är ungefär tio procent av Schroders totala förvaltade kapital. Dessa produkter har främst använts av institutionella investerare.

– På Schroders pratar vi mycket om hur man kan demokratisera dessa privata tillgångsslag så att även retailinvesterare har möjlighet att få exponering mot dessa tillgångar. Vi arbetar sedan en tid tillbaka tätt med några samarbetspartners inom tredjepartsdistribution för att hitta olika lösningar och för att nå ut till deras slutkunder, även om regelverket gör det svårt, säger Henrik Jonsson.

Enligt Mifid 2, EU:s direktiv och förordning om värdepappersmarknaden, får den som utger sig för att tillhandahålla oberoende rådgivning eller portföljförvaltning inte ta emot och behålla ersättningar från en tredje part. Detta provisionsförbud är någonting som kraftigt påverkar de flesta aktörer på marknaden.

– Det finns idag fortfarande möjligheter att ta emot provision. Vi ser dock nu hur Danmark och Norge börjar skruva åt reglerna. Även fler aktörer i Sverige börjar titta på och förbereda sig på ett fullständigt provisionsförbud, som förändrar marknaden i grunden. De som tillhandahåller investeringsprodukter måste i slutändan ta betalt på något annat sätt, eftersom förbudet påverkar affärsmodellen, säger Henrik Jonsson.

ANNONS

Samtidigt konstaterar han att när förbudet infördes i Storbritannien så ledde det bland annat till högre kvalitet på rådgivningen.

Schroders Norden har i dagsläget drygt 15 anställda på kontoren i Köpenhamn, Stockholm och i Helsingfors. Stockholmskontoret är det största med tio anställda. Förutom försäljning har företaget även ett investeringsteam som förvaltar fastigheter i Norden. Företaget etablerade sitt första kontor i Norden redan 1990. Två tredjedelar av det förvaltade kapitalet är institutionellt kapital samtidigt som tredjepartsdistributionen växer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS