Realtid

Han ska utveckla Strukturinvest till en utmanare till storbankerna

"Man ska se strukturerade produkter som en investering med en inbyggd försäkring mot den eventuella nedsidan", kommenterar Strukturinvests kommande vd Declan Mac Guinness kritiken om att Strukturerade produkter oftast har för höga avgifter.
"Man ska se strukturerade produkter som en investering med en inbyggd försäkring mot den eventuella nedsidan", kommenterar Strukturinvests kommande vd Declan Mac Guinness kritiken om att Strukturerade produkter oftast har för höga avgifter.
Sara Johansson
Uppdaterad: 04 juli 2019Publicerad: 04 juli 2019

Strukturinvest vill bredda sin verksamhet – därför har Declan Mac Guinness anställts som ny vd. "Storbankerna har idag svårt att hinna med i utvecklingen och en mindre snabbfotad aktör har bättre förutsättningar att anpassa sig till nya regelverk och digitaliseringen av finansbranschen", säger Declan Mac Guinnes till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alltfler bolag som arbetar med strukturerade produkter ser nu potential i Sverige. Senast igår berättade Investec Bank för Realtid att de har ambitionen att sälja för 1 miljard i Sverige under 20019. Strukturinvest Fondkommission, som grundades 2009 i Sverige, har nu anställt Declan Mac Guinness som ny vd, för att bolaget ska kunna bredda sin verksamhet. Han tillträder sin tjänst andra halva av augusti.

– Strukturinvest är ett väldigt välskött bolag med en spännande framtid. Jag ser fram emot att få arbeta med hela teamet för att utveckla bolaget till att bli en utmanare till storbakerna. Jag är även tacksam för förtroendet som styrelsen och ägarna har visat i sitt val. 

Declan Mac Guinness har tidigare arbetat som vd för TF Bank där han bland annat ansvarade för bankens börsnotering på Nasdaq Omx Mid Cap-lista, samt ett antal olika tillståndsärenden i både Sverige och utlandet. Innan dess har han arbetat som vd på Carlson Fonder och dessförinnan i rollen som compliance officer på DNB Asset Management.

Vilka kvalitéer och erfarenheter gör dig till en bra vd för Strukturinvest?
– Jag började min karriär som Compliance Officer och jurist inom kapitalförvaltning. Det var innan finanskrisen och jag har därmed stor respekt för vikten av ordning och reda i finansiella företag. Jag har dessutom varit med och utvecklat en svensk bank till att vara geografisk diversifierad och senare noterad på Nasdaq, samtidigt som bolaget växte kraftigt med bibehållen lönsamhet. Jag tar med mig alla dessa erfarenheter in i detta spännande uppdrag.  

Hur ser konkurrensen ut i Sverige på strukturerade produkter?
– Konkurrensen är fortsatt dålig, vilket är tråkigt. Storbankerna dominerar fortfarande. Ute i Europa växer strukturerade placeringar i popularitet. Strukturinvest är en fullskalig fondkommissionär med depåtjänster, fondförvaltning med mera och som vill bredda sin verksamhet. Det är därför jag har anställts. Strukturerade produkter är bara ett av Strukturinvests affärsområden numera. Men om vi kan bidra till ökad konkurrens så bör ju det vara positivt för slutkunderna.

Strukturerade produkter kritiseras ofta som svårbegripliga, även för branschfolket. Otydlighet och brist på transparens nämns ofta i dessa sammanhang. Declan Mac Guinness håller dock inte med om den beskrivningen.

– Det är nog en gammal fördom som lever kvar. Det har blivit mycket bättre genom nyreglering, till exempel Mifid II och Mifir. Faktablad och fullständig kostnadsredovisning är numera ett krav, vilket gör att produktslaget konkurrerar på samma premisser som andra produktslag som till exempel fonder.  

Dessa produkter kritiseras även för höga avgifter, vad säger du om detta?
– Man ska se strukturerade produkter som en investering med en inbyggd försäkring mot den eventuella nedsidan. Den försäkringen kostar något förstås, men i dessa högt värderade börstider kan det vara klokt att redan nu tänka på den eventuella nedsidan. Avgifterna är numera harmoniserade och transparanta. Strukturinvest och många andra erbjuder idag nettohandlade strukturerade placeringar som är helt befriade från tredjepartsersättningar, vilket ha varit framgångsrikt. 

ANNONS

När det gäller fördelarna med strukturerade produkter nämner Declan Mac Guinness särskilt förutsägbarheten.

– Eftersom de bygger på derivat. Ett derivat är ett instrument som baserat på formler alltid kommer att ge X i avkastning i scenario A, Y i avkastning i scenario B, och så vidare. Det går att skräddarsy derivat och strukturerade placeringar så att de passar kundernas riskprofil eller avkastningsförväntningar. Till exempel skydd mot börsnedgång eller möjlighet till avkastning även vid negativ börsutveckling. En aktie kräver att aktiekursen går upp för att kunna generera positiv avkastning. Efter många år av börsuppgång kan det vara klokt att som investerare inkludera även såna instrument i sin portfölj som kan ge avkastning vid till exempel framtida börsfall eller sidledes marknadsutveckling. 

Riskerna med dessa produkter är, å sin sida, ”bristande förståelse som kan leda till missförstånd” – ”att investerare inte förstår vad de köper”. Declan Mac Guinness uppger att Strukturinvest därför satsar mycket på utbildning. 

Strukturinvest Fondkommission grundades 2009 av Fredrik Langley, som i dag är vd, och av ordföranden Olof Johansson. Båda med en bakgrund på Socitété Générale i London.

Vilka är fördelarna med att arbeta på ett bolag där grundarna fortfarande har stor ägarandel?
– Jag har arbetat på både ägarledda och ledningsstyrda bolag. Det är alltid kul att arbeta i entreprenörsbolag med engagerade ägare och grundare. Det skapar ett ansvartagande, en långsiktighet och en affärsmässighet som tilltalar mig. 

Declan Mac Guinness berättar att det just nu händer mycket inom bolagets affärsområde depåtjänster. Han talar om ISK-lösningar som är 100 procent nettohandlad, vilket bland annat innebär att man kan handla tusentals fonder till 40-50 procent lägre förvaltningsavgifter än hos nätmäklarna.

– Det är en av förklaringarna till att bolaget förra året ökade antalet depåkunder från 10 000 till dagens 15 000 och fortsätter attrahera 300-500 nya depåkunder varje månad. Storbankerna har idag svårt att hinna med i utvecklingen och en mindre snabbfotad aktör har bättre förutsättningar att anpassa sig till nya regelverk och digitaliseringen av finansbranschen, vilket både jag och ägarna är varma förespråkare av. 

Vilka är nackdelarna med att arbeta på ett bolag där grundarna fortfarande har stor ägarandel?
– Det kan ibland ställa krav på att ledningen är stark och har en egen moralkompass, vilket också passar mig bra. I vissa ägarledda bolag kan även ägarna ha svårt att släppa beslutsfattandet, men den känslan har jag inte alls vad gäller Strukturinvest. Jag har blivit anställd med fritt mandat att bredda Strukturinvests affär och komplettera den befintliga fondkommissionsaffären med fler affärsområden.

ANNONS

Vad ser du för utmaningar framöver?
– Investerare får blandade makroekonomiska signaler. Konjunkturen i Sverige är enligt Riksbanken fortsatt stark och inflationen är vid målet. Men osäkerheten i omvärlden har ökat samtidigt som börsen änses vara högt värderad just nu. Det mesta talar för attden svenska ekonomin befinner sig i en avmattningsfas och BNP-tillväxten väntas bli något lägre de närmaste kvartalen. Förtroendeindikatorer för hushållen har fallit markant sedan hösten 2018 samtidigt som bostadspriserna har stabiliserats. Investering i produkter som erbjuder förutsebarhet ligger därmed helt rätt i tiden.   

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS