Realtid

Han gör karriär i Singapore

Carl Kistenmacher
Ett av Carl Kistenmachers karriärtips är att lära känna den chef man ska jobba med innan man tackar ja till en anställning.
admin
admin
Uppdaterad: 19 aug. 2016Publicerad: 19 aug. 2016

Carl Kistenmachers bästa karriärbeslut var att börja jobba på EQT 2008. När möjligheten sedan kom att flytta över till företagets kontor i Singapore nappade han på en gång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carl Kistenmacher är uppvuxen utanför Stockholm i en stor familj bestående av föräldrar, en tvillingsyster samt storebror och storasyster.

– Efter gymnasiet gjorde jag militärtjänstgöring på Fallskärmsjägarskolan. Det var en tuff men nyttig erfarenhet! Sedan blev det KTH, och jag fick möjlighet att plugga sista terminen på University of Florida i USA. Det var spännande att se ett stort amerikanskt universitet och uppleva kulturen på nära håll.

– Det var nog redan där jag fick smak på att bo utomlands! Efter KTH tog jag en Master i ekonomi i London. Sedan tillbaka till Stockholm och investmentbanken Evli, följt av ABG Sundal Collier. I slutet av 2008 kom jag i kontakt med EQT och när jag fick ett anställningserbjudande tvekade jag inte en sekund!

Berätta om ditt nuvarande jobb.

– Dels utvärderar och analyserar jag investeringsmöjligheter, dels jobbar jag nära EQT:s portföljbolag i Asien. Även om jag tillbringar mest tid i Singapore reser jag en hel del och träffar olika typer av bolag i regionen. Ena dagen besöker vi till exempel ett outsourcingföretag på Filippinerna och nästa är det styrelsemöte i I-MED, ett av EQT:s portföljbolag i Australien. Ibland kan resandet bli lite påfrestande, särskilt om det är fredag; du är på väg hem och fastnar i en bilkö i till exempel Jakarta.

Hur kommer det sig att du flyttade till Singapore?

– EQT har funnits i Asien sedan 2006, vi har kontor i Hong Kong, Shanghai och Singapore. När möjligheten att flytta till Singapore dök upp var jag snabb att nappa. Det som fascinerar mig är mångfalden och dynamiken i regionen. Den är snabbväxande, men med stora skillnader mellan länderna. Singapore är en mogen marknad jämfört med till exempel snabbväxande Vietnam.

– Eftersom EQT utvärderar möjligheter i nästan alla länder här får man se många företagskulturer och bolag i olika tillväxtfaser. Flytten var också rätt för resten av familjen – vår äldsta dotter hade inte börjat skolan och både jag och min fru var redo att bredda perspektiven.

ANNONS

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Singapore?

– Du måste ha förmågan att anpassa dig till nya kulturer och nya sätt att umgås. Det handlar inte bara om "vardagsetikett" som till exempel hur du tar emot ett visitkort eller vem du hälsar på först vid ett affärsmöte. Hur du bygger relationer med människor är lika viktigt – du behöver ha en långsiktig syn på din vistelse här, det tar tid att bygga upp relationer.

– Här är man van vid att västerlänningar stannar en kort period och sedan lämnar. Om du funderar på att jobba i Asien är ett tips är att mentalt ställa in sig på att stanna i flera år. Med ödmjukhet och respekt bygger man långsiktiga och varaktiga relationer, det är jätteviktigt.

Vad är svårast med att göra karriär utomlands?

– Likheterna med Europa är många såklart, men för att peka på olikheter behöver man ha mer tålamod här. Inom private equity-branschen i västvärlden är vi vana vid snabba processer och förtroende för den information som lämnas av rådgivare och bolag. Här måste man vara mer kritisk och lägga mer tid på efterforskning, och alltid triangulera information.

– Tålamodsaspekten var tuff för mig måste jag erkänna, men jag börjar anpassa mig. Samtidigt måste du vara ihärdig – det går inte att bara vänta för att någon har sagt att information är på väg, den kanske inte kommer. Eftersom private equity inte är like välutvecklat här är det viktigt att vara proaktiv. Vi får en hel del förslag från banker och rådgivare, men det räcker inte utan vi tar ofta själva kontakt med olika företag och entreprenörer. Det är tidskrävande men samtidigt viktigt för att vara tidigt på en potentiell transaktion.

Vad är ditt bästa råd till svenskar som skulle vilja bo och arbeta i Singapore?

– Se till att familjen trivs! Med resor och långa arbetsdagar kommer du vara borta mycket och då är det viktigt att de har en bra plattform. Försök också att resa i regionen tillsammans med familjen, det är en kul upplevelse för alla.

ANNONS

– Singapore är en internationell stad men ta dig tid att lära känna singaporianer, det har man nytta och glädje av både privat och professionellt. Vi européer är ganska direkta till sättet – var dig själv, så klart, men rättframheten kan du med fördel tona ner. Att lyssna mer är ett bra tips!

Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och singaporianskt arbetsliv?

– Svenskar är vana att fatta egna beslut inom ramen för sitt ansvarsområde men också att söka bredare konsensus när det behövs. Här kan det vara hierarkisk och fokus ligger på en person, där till exempel grundaren eller vd:n tar alla beslut själv, stora som små.

– Jag tror också att vi generellt är mer öppna för förändring och nytänk. Här kan vi bidra mycket eftersom de flesta marknaderna präglas av internationell konkurrens och sedan en tid tillbaka av lägre tillväxt än förut.

Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?

– Att börja på EQT! Ett dynamiskt och utvecklingsvilligt företag som ger dig utrymme att växa professionellt men också som person. En annan devis som präglat mina karriärbeslut är att lära känna sin nya chef innan man accepterar en anställning, och inte bara företaget som sådant.

Tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?

– Det tror jag absolut, men vi är inte klara med Asien, varken professionellt eller för familjen. Skolorna här är toppen, man har stor respekt för både lärare och skolväsendet. Utbildning är helt centralt och singaporianer lägger stor vikt och tid på sina barns utbildning – här tror jag att vi svenskar har mycket att lära.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS