Realtid

"Hämnas inte" – världshandelns vintertid är här

hämnas
USA:s president Donald Trump visar upp en plansch med alla tullnivåer världen över. (Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 03 apr. 2025Publicerad: 03 apr. 2025

Donald Trump har blivit tullkonungen. Med dramatiska nya avgifter på europeiska och kinesiska varor är frihandeln under attack – och svenska exportföretag kan drabbas av miljardkostnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • USA höjer tullarna till i snitt 24 procent, med särskilt hårda slag mot Kina och EU. Detta hotar att riva upp det globala frihandelssystemet.
  • Svenska företag som Volvo, Ikea och Ericsson riskerar miljardkostnader och kan tvingas flytta produktion till USA för att undvika tullmurarna.
  • Ekonomer varnar för en ny era av höjda priser och minskad tillväxt, med paralleller till 1970-talets stagflation och protektionism.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

När Donald Trump på onsdagskvällen stod i Vita husets rosenträdgård och visade upp stora planscher med tullnivåer för olika länder påminde scenen nästan om poängutdelningen i Eurovision Song Contest, skriver Dagens Nyheters Lina Lund.

Men för europeiska och svenska företag var det snarare en begravningsmarsch för frihandeln som spelades.

Missa inte: Från frihandel till frikoppling – Trumps vision skakar marknaden. Realtid

”Det här är en ekonomisk självständighetsförklaring”, förklarade Trump och tillade att ”i åratal har vi rånats av utländska nationer. Det här kommer för alltid att bli ihågkommet som den dag då amerikansk industri återföddes”, enligt Bloomberg.

Risk för stagflation

EU drabbas av 20-procentiga tullar på alla varor. Men det är Kina som får det allra tyngsta lasset, med hela 54-65 procent i tullar när tidigare aviseringar räknas in.

Det innebär att nästan all handel mellan Kina och USA riskerar att utraderas före 2030, enligt beräkningar från Bloomberg.

ANNONS

Län för län: Så slår USA-tullar mot just din del av Sverige

Olika län drabbas olika mycket.

”Med det här beskedet vrider USA tillbaka klockan till vintertid för global handel”, säger SEB:s (börskurs SEB) chefsekonom Robert Bergqvist till Svenska Dagbladet, och tillägger:

”Det här ger stagflationsspöket ny näring.”

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Högsta nivån på 100 år

Vad Bergqvist syftar på är att tullarna riskerar att både driva upp priserna på importerade varor (inflation) samtidigt som global handel och tillväxt stagnerar – ett ekonomiskt mardrömsscenario som inte skådats sedan 1970-talets oljekriser.

The Economist går ännu längre i sitt historiska perspektiv och menar att USA nu rullar tillbaka frihandelssystemet till 1800-talsnivåer.

Tidningen beräknar att USA:s genomsnittliga tullnivå höjs från blygsamma 2,3 procent till dramatiska 24 procent – den högsta nivån på över hundra år.

Läs även: Så ska EU slå tillbaka mot USA. Dagens PS

ANNONS

”Inte för sent”

Från EU:s sida vädjar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om dialog, samtidigt som unionen förbereder motåtgärder.

”Det finns en alternativ väg. Det är inte för sent att förhandla”, sade von der Leyen i ett tidigt morgontal på torsdagen, enligt CNBC.

Samtidigt varnar hon för de ”enorma konsekvenserna” för den globala ekonomin.

Varningen

Intressant nog varnar även USA:s egen finansminister Scott Bessent andra länder för att svara med egna tullar.

”Mitt råd till varje land just nu är att inte hämnas – för om du hämnas blir det upptrappning”, säger han enligt Wall Street Journal.

Ericsson dansar efter Trumps pipa

Donald Trump krävde att europeiska bolag tar bort referenser till mångfald och inkludering. Nu har Ericsson gått honom till mötes.

ANNONS

För svenska företag innebär tullarna en omedelbar kostnadschock, men kanske framför allt en ny strategisk verklighet. Volvo (börskurs Volvo) , Ikea, Ericsson (börskurs Ericsson) och andra exportberoende företag behöver nu möjligen omvärdera sina amerikanska ambitioner.

I värsta fall kan det innebära utlokalisering av produktion till USA för att helt undgå tullmurarna – exakt vad Trump eftersträvar.

Då träder tullarna i kraft

Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerade omedelbart i ett pressmeddelande:

”Vi vill inte ha något handelskrig. Därför beklagar jag djupt att USA nu har slagit in på en väg där man vill begränsa handeln genom höjda tullar”, säger han.

Missa inte: Swedbank-ekonomens drastiska drag: ”Sålde alla USA-fonder”. E55

Börsen reagerade på samma sätt. S&P 500 dalade två procent i efterhandeln, Nasdaq tre procent under Trumps presentation, rapporterar Svenska Dagbladet.

Tullarna träder i kraft med raketfart – en basnivå på 10 procent redan natten till lördag, följt av de landsspecifika nivåerna på tisdagen därpå.

ANNONS

Läs även: Entreprenören: ”Europa behövde en spark i röven”. Dagens PS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS