Realtid

Hamnarbetarna gick segrande ur striden – för den här gången

Hamnarbetarna gick segrande ur striden – för den här gången
Frågan om automatisering i hamnbranschen lär prägla de fortsatta förhandlingarna med rederierna. (Foto: Annie Mulligan/AP/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Tre dagar tog det för de amerikanska hamnarbetarna att, åtminstone delvis, få igenom sina krav. Men det nya avtalet gäller bara i tre månader och nu inleds nya och tuffa förhandlingar mellan facket och rederierna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen gick 45 000 amerikanska hamnarbetare över nästan 40 hamnar längs hela östkusten och Gulfkusten ut i strejk.

Vid en långvarig sådan hade USA:s handel och ekonomi kunnat lamslås, med stora och dyra konsekvenser för en rad industrier – samt julhandeln.

Men efter bara tre dagar lyckades hamnarbetarna få igenom sina krav – åtminstone delvis.

Läs mer: Maersk varnar: Katastrofala följder vid amerikansk hamnstrejk. Realtid

”Kollektivavtal fungerar”

Hamnarbetarnas fackförbund hade helst sett en löneökning på 77 procent över sex år, men nöjde sig till slut med 62 procent över samma period, skriver CNBC. Rederierna hade tidigare erbjudit löneökningar på 50 procent, vilket fick hamnarbetarna att slå bakut.

USA:s president Joe Biden har under den korta strejken hållit låg profil, detta i en känslig tid bara veckor före valet där både demokrater och republikaner kämpar om röster från fackligt anslutna arbetare.

”Kollektivavtal fungerar och är avgörande för att bygga en starkare ekonomi”, säger Biden enligt Wall Street Journal.

ANNONS

Läs mer: Trump och Harris radikalt skilda vägar för USA:s ekonomi. Realtid

ANNONS

Stora leveransstörningar

Avtalet som facket har ingått med den grupp som representerar rederierna är dock bara ett preliminärt sådant som sträcker sig till 15 januari.

Fram tills dess ska partnernas förhandlingar fortsätta, skriver Financial Times. Utöver frågor om löner även måste komma överens om den ökade automatiseringen i branschen.

Trots att strejken, den största i USA:s hamnar sedan 1977, blev kortvarig har den redan hunnit leda till stora leveransstörningar som kan ta uppemot en månad att reda ut.

Detaljhandeln, som står för ungefär hälften av all containertrafik, hann påverkas hårt av strejken. Priserna på vissa varor, som kaffe, har redan stigit på grund av störningarna, skriver Reuters.

Läs mer:

Trump och Harris lovar att rädda medelklassen. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS