Lånebolaget DBT öppnar ett regionalt kontor i Göteborg. Målsättningen är att låna ut en halv miljard kronor till västsvenska bolag under 2023.
Halv miljard är målet när DBT expanderar till Göteborg: ”Västsverige växer”
Mest läst i kategorin
I höstas stängde DBT en finansieringstransaktion med brittiska banken Nat West och amerikanska investmentbolaget Värde Partners om 3,1 miljarder kronor. Pengarna kommer delvis att lånas ut i västra Sverige, med utgångspunkt från Göteborg där DBT nu öppnar kontor.
– Vi har redan ett tiotal kunder i regionen per i dag. Vår målsättning är att under 2023 stötta västsvenska bolag med en halv miljard kronor och därigenom växa antalet kunder kraftigt, i många sektorer och branscher, säger Natalie Eklund, Chief Growth Officer på DBT Capital, till Realtid.
Varför väljer ni att satsa på Göteborgsregionen och Västsverige?
– Vår etablering bygger i grunden på att den har efterfrågats i våra dialoger med västsvenska näringslivet. Storgöteborg specifikt och Västsverige växer, och med det kommer ökat behov av finansiering, säger hon.
Redan i dag har DBT ett antal Göteborgsbolag på som kunder. Det handlar bland annat om resebolagen More Sailing och STS Resor, samt SaaS-bolaget Captario. Genom kontorsöppningen ska DBT öka närvaron i regionen och anställa fler medarbetare lokalt – trots den något bistra konjunkturen.
– Konjunkturen påverkar absolut bolags omvärldssyn och riskvilja, men många ser också möjligheter. Vi blir kontaktade av små- och medelstora bolag som vill låna kapital för att till exempel finansiera förvärv av konkurrenter, för att köpa nya lokaler eller satsa på att ta marknadsandelar, säger Natalie Eklund.
Sedan starten 2017 har DBT lånat ut drygt 2,3 miljarder kronor. Bolaget har utvecklat en teknisk plattform för intelligent kreditanalys som analyserar realtidsdata från bolag som söker lånefinansiering. Det möjliggör bland annat en mer noggrann riskbedömning med snabbare beslutstider för de potentiella låntagarna.
– Vår egenutvecklade plattform för kreditbedömning ihop med vårt team av erfarna företags- och kreditanalytiker av kött och blod som pratar med sökande företag gör att vi kan göra bättre bedömningar, snabbare. Från ansökan till svar tar tre-fem dagar för DBT, i jämförelse med tre-fem veckor hos en storbank, säger Natalie Eklund.
Hon vill dock inte ge något rakt svar på om det främst är startups eller klassiska storbolag som bolaget helst vill se som kunder.
– Vår filosofi är att inte avgränsa eller begränsa oss när det gäller branscher eller segment, och är stolta över att samarbeta med en bredd av bolag. Med det sagt så är tröskeln för att vi ska finansiera bolag en beprövad affärsmodell och aktiebolag som bolagsform. Däremot stirrar vi oss aldrig blinda på enbart siffror, utan väger in helheten. Om bolaget har starka ägare, grundare eller vd som visat sig vara entreprenör i det förflutna så spelar det också in, säger Natalie Eklund.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.