Sven Hagströmers Creades har ingått avtal om försäljning av samtliga Creades aktier i Tink.
Hagströmers Creades säljer samtliga aktier i Tink
Mest läst i kategorin
Bakgrunden är att Tinks aktieägare och Visa överenskommit att Visa skall förvärva bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.
Visa kommer att betala 1,8 miljarder euro i obelånat värde för Tink, inklusive incitamentsprogram för personal. Creades beräknas totalt att erhålla 723 miljoner kronor, vilket kan jämföras med det senaste bokförda värdet motsvarande 311 Mkr.
Tink har sedan lanseringen både etablerat sig som Sveriges största fristående ekonomiapp, och som en av Europas största finansiella teknikleverantörer. Samma teknik som är utvecklad till Tinks app licensieras sedan 2015 till banker och fintech-företag i Europa.
– Tink har testat sig fram och har haft två, tre olika affärsmodeller innan man hittade rätt. Det började som en slags hushållsbok med fokus på amerikanska marknaden. Sedan släppte man den marknaden och gjorde samma sak i Sverige. I dag är bolaget en teknikleverantör till den europeiska bankmarknaden. Så de har gått från att vara ett B2C-bolag till B2B-företag och från en ganska enkel tjänst till att vara en systemleverantör, sa Creades vd John Hedberg till Realtid i februari.
Tink grundades 2012 av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
I mitten av december sålde Creades en del av sitt innehav i Tink. Fintech-bolaget offentliggjorde samtidigt en kapitalrunda om 85 miljoner euro (cirka 870 miljoner kronor).
Nya investerare Eurazeo Growth, tillsammans med befintliga investeraren Dawn Capital, ledde rundan. Befinrtliga investerare PayPal Ventures, HMI Capital, Heartcore, ABN AMRO Ventures, Poste Italiane och BNP Paribas Opera Tech Ventures ökade alla sitt innehav i Tink i samband med rundan.
Open banking-bolaget Tink, som idag sammankopplar 3 400 banker och når 250 miljoner bankkunder i Europa, sa då att man tänkte använda pengarna till att accelerera tillväxt och expandera betalningsinitierande i Europa. Det var bolagets andra runda under 2020. Totalt investerade över 1,7 miljarder kronor i Tink under förra året.
– Trots svårigheterna 2020 var det ett år med stor tillväxt för Tink. Vi byggde ut våra bankförbindelser över hela Europa och ökade täckningen från 2500 till 3400 banker och tjänar nu mer än 300 världsledande finansinstitut. Vi fördubblade också fintech-användarna på vår plattform till 8000 och ökade medarbetarna från 250 till 365, på 13 kontor över hela Europa, sa Daniel Kjellén, grundare och vd för Tink, då i en skriftlig kommentar.