Realtid

Günther Mårder om räntehöjningen: ”Konkurserna kommer att öka”

Günther Mårder om räntehöjningen: ”Konkurserna kommer att öka”
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 24 nov. 2022Publicerad: 24 nov. 2022

Riksbankens ambitioner att stävja inflationen och höja styrräntan  kommer att få stora konsekvenser för Sveriges företag. Visserligen är många företag mycket lägre belånade än vad hushållen är, men hushållens minskade konsumtion gör att företagen drabbas ändå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det har varit tuffare för företagen än för privatpersoner att finansiera sig via lån, och utifrån företagens perspektiv så har skuldsättningen därmed ökat långsammare. Därför slår själva räntehöjningen inte lika hårt mot företagen direkt, säger Günther Mårder, vd för Företagarna, till Realtid.

Däremot bedömer han att de indirekta effekterna på företagen kommer att vara stor.

– Många företag lever av hushållens plånböcker, och många företag kommer att få lida när hushållens konsumtionsutrymme sjunker. Effekten mot hushåll kommer att vara skoningslös och räntehöjningen kommer totalt sett att slå kraftfullare än någonsin, säger han.

Främst kommer företag inom lyxkonsumtionssegmentet att drabbas först – alltså delvis samma bolag som drabbades kraftigt av coronapandemin.

– Det handlar exempelvis om restauranger, behandlingssalonger, företag i resebranschen, men även vitvaru- och byggbranschen. Där har du epicentrum för den del av företagen som kommer att drabbas hårdast. Där kommer konkurserna att öka, säger han.

En utmaning för både företagen och staten är det skuldberg som byggdes upp i samband med att staten införde uppskov på skatteinbetalningar under covid-19.

– Det blir ett dubbelt hårt slag, kan man säga, både genom att staten inte få in uppskovsbetalningarna, men även genom att arbetstillfällen kommer att gå förlorade, säger han.

Finns det även några långsiktiga risker?
– Skuldsättningen är inte jämnt fördelad. Den yngre generationen sitter med mycket större skuldsättning än den äldre. Den unga generationen är vår framtid, men om de börjar sin karriär med stora ekonomiska förluster så innebär det ett minskat risktagande framöver. Någon som har bränt sig ekonomiska i unga år kommer inte att våga ta så stora risker i framtiden, och på lång sikt kan det få stora konsekvenser, säger Günther Mårder.

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS