Spanien är på god väg att bli världens snabbast växande avancerade ekonomi, med en årlig tillväxt på 2,9 procent. Landet växer därmed mer än tre gånger snabbare än genomsnittet i eurozonen – och överträffar till och med USA.
¡Guau! Spanien väntas växa snabbare än USA
Mest läst i kategorin
Tillväxten drivs av faktorer som turism, invandring och offentliga investeringar, skriver Financial Times.
Ekonomer som tillfrågats av prognosföretaget Consensus Economics förväntar sig att BNP-data som släpps denna vecka kommer att visa att Spanien är på väg att växa med 2,7 procent i år, skriver tidningen.
Läs mer: Nu är Spanien hett igen. Realtid
Internationella valutafonden, IMF, är ännu mer optimistisk. IMF väntar sig en tillväxt på 2,9 procent, något högre än de 2,8 procent som de förutspår för USA.
Prognoser visar att Spanien, som hittills i år växer betydligt snabbare än Tyskland och andra nordeuropeiska länder, även förväntas ha en fortsatt stark tillväxt på cirka 2,1 procent nästa år.
Detta trots att övriga eurozonen ser en mer begränsad tillväxttakt.
Framgång men oro för Spanien
Ekonomichefen för det spanska oppositionspartiet, Juan Bravo, uttrycker dock oro över tillväxten. Den bygger nämligen på hög offentlig konsumtion, något han menar är svårt att upprätthålla i ett land med 102 procents skuld i förhållande till BNP enligt IMF.
”När tillväxten baseras på offentliga utgifter som inte kan upprätthållas riskerar vi ekonomisk instabilitet”, säger Bravo till Financial Times.
Missa inte: Så ska en revanschlysten Trump kickstarta USA:s tillväxt. Realtid
Premiärminister Pedro Sánchez ser satsningarna som ett tecken på nationell framgång och beskriver tillväxten som en ”extraordinär tid” för Spanien.
Samtidigt påpekar ekonomer att tillväxten delvis bygger på snabb befolkningstillväxt genom invandring. Detta skapar enligt dem en expansion grundad mer på kvantitet än kvalitet.
Kvalitativ ekonomisk tillväxt
Ignacio de la Torre, chefsekonom på investmentbanken Arcano, säger att produktiviteten är låg i flera sektorer där nya invandrare arbetar. Detta påverkar möjligheterna till kvalitativ ekonomisk tillväxt.
”Kvalitativ tillväxt skulle innebära en produktivitetsökning som skulle leda till en ökning av BNP per capita och därmed en högre levnadsstandard”, säger han och fortsätter:
”Tyskar är mer produktiva än spanjorer, de har högre inkomster, så de lever bättre och kan arbeta färre timmar.”
Läs också: Dubais snabba tillväxt har en baksida: ”Fulla till brädden”. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.