Optimismen bland företagsledare på midmarket globalt klättrar till 67 procent i takt med att inflationen börjar avta. Det är upp åtta enheter jämfört med andra halvåret 2022. Detta enligt Grant Thorntons International Business Report (IBR), som två gånger per år mäter affärsklimatet hos beslutsfattare över hela världen.
Grant Thornton: Investeringsviljan når nya nivåer
Mest läst i kategorin
Den ökade optimismen har främst drivits på av att ett stort antal företagsledare i medelstora företag förväntar sig ökad lönsamhet (från 55 till 59 procent), försäljningspriser (från 51 till 55 procent) och intäkter från export (från 45 till 47 procent). Det framgår av ett pressmeddelande.
–En förklaring till den förväntade lönsamhetsökningen är att många ledare tror på ökad export under de kommande tolv månaderna. Fler förväntar sig också öka intäkterna från utländska marknader och utöka antalet länder de säljer till, säger Anna Johnson vd Grant Thornton Sverige.
Samtidigt som IMF nyligen kommenterade att höjningen av centralbanksräntorna för att bekämpa inflationen runt om i världen ”fortsätter att tynga den ekonomiska aktiviteten”, verkar företagsledare globalt på midmarket tro att dessa åtgärder fungerar och att slutet på stigande räntor kan vara i sikte. Något som kan förklara deras ökade optimism för de kommande tolv månaderna.
Denna optimism driver på investeringsviljan. 61 procent av företagsledarna indikerar att de planerar att investera i teknik under de kommande tolv månaderna. Något som delvis kan förklaras av hypen kring artificiell intelligens under första halvan av 2023.
–När företagen nu står inför AI-utvecklingen finns det en stark investeringsvilja i teknik. En viktig pusselbit för att vara relevant framåt är att inte bara investera i tekniken utan att göra det i kombination med kompetensutveckling av medarbetarna. Det är kombinationen AI och människa som kommer vara avgörande, säger Anna Johnson.
Vid sidan av teknikinvesteringar, svarar hela 57 procent av företagsledarna (upp fyra enheter) att de förväntar sig att öka investeringarna i kompetenshöjning av personalen. Investeringsintentionerna ökar också inom forskning och utveckling (upp tre enheter till 54 procent), anläggningar och maskiner (upp två enheter till 46 procent) och nya byggnader (upp två enheter till 36 procent).
Oron för tillgången på kvalificerad arbetskraft minskade med fyra enheter till 53 procent och arbetskostnaderna sjönk med två enheter till 53 procent under första halvåret 2023. Effekten av reglering och byråkrati var statisk med 51 procent, medan oron över brist på finansiering minskade med tre enheter till 44 procent och transportinfrastrukturen minskade med fem enheter till 44 procent.
– För att lyckas med den gröna omställningen krävs det en lönsam tillväxt i botten. Det gäller för företag att identifiera risk, vara förändringsbenägna och bygga motståndskraft på en marknad i ständig utveckling, säger Anna Johnson.
Om undersökningen
Grant Thornton Business Pulse ger insikter om åsikter och förväntningar hos totalt 10 000 företag per år, i 29 länder. Undersökningen görs halvårsvis och under H1 har 5 000 företagsledare (vd, styrelseordförande eller andra seniora ledare) intervjuats via telefon alternativt deltagit via formulär online. I Sverige har 150 företag med 50-500 anställda intervjuats under maj och juni om sin syn på ekonomin de kommande tolv månaderna av undersökningsföretaget Prospector.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.