Realtid

Gränsen för fondavgift på fondtorget sänks

Realtid.se
Uppdaterad: 05 maj 2021Publicerad: 05 maj 2021

Pensionsmyndigheten sänker gränsen för högsta möjliga fondavgift på fondtorget. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med start den 7 maj sätter Pensionsmyndigheten in totalt cirka 9,8 miljarder i fondrabatt och arvsvinst till pensionsspararna.  Samtidigt dras 608 miljoner i premiepensionsavgift. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den kapitalviktade fondavgiften var i genomsnitt 0,18 procent av förvaltat kapital 2020. Utan fondtorgets rabatt hade den genomsnittliga kapitalviktade avgiften istället varit 0,53 procent, enligt Pensionsmyndigheten.

Den maximala avgiften för en enskild fond på fondtorget har sänkts till 0,68 procent från 0,89 procent, sänkningen innebär enligt myndigheten att pensionssparare och pensionärer får tillbaka ytterligare drygt 360 miljoner kronor nästa år.

Handeln med de nya fondmedel som placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton startar måndagen den 10 maj och avslutas för de allra flesta den 11 maj. Placeringen prioriteras före fondbyten, vilket gör att fondbyten som beställs efter 6 maj köas och genomförs efter att måndagshandeln har avslutats.

Förutom insättningen av rabatterade avgifter får pensionssparare och pensionärer dessutom nära 4,9 miljarder kronor i arvsvinster. Det är pengar från personer som avled förra året och som nu fördelas till övriga sparare och pensionärer.

För att finansiera administrationen av premiepensionssystemet tar Pensionsmyndigheten ut en avgift om av pensionsspararna. Avgiften beslutas av regeringen och uppgår till 608 miljoner kronor 2021, att jämföra med 532 miljoner kronor 2020.

Avgiften per sparare är i snitt 0,04 procent eller cirka 77 kronor per person under 2021. 

 

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]