Realtid

Gransäter förlorar bonusbråk mot Remium

Patrik Gransäter vinner tvist mot Remium Foto: Remium
Sara Johansson
Sara Johansson
Uppdaterad: 24 feb. 2017Publicerad: 24 feb. 2017

Patrik Gransäter ska ersätta Remium med cirka 620.000 kronor jämte ränta, vilket avser ombudsarvode samt moms. Det framkommer av den dom som meddelas från Stockholms tingsrätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Av domen framgår det att tingsrätten väljer att gå på Remiums linje som bestritt Patrik Gransäters yrkande om att Remium att utge drygt 2,4 miljoner kronor till honom jämte ränta från dagen då bolaget blev delgivna stämningsansölan, den 19 maj 2015.

Av summan uppgick cirka 1,3 miljoner kronor bonus för år 2010, drygt 700.000 kronor värdeökning på de aktier som Remium förvärvade för bonusen och drygt 400.000 kronor utdelning på aktierna.

Patrik Gransäter var vd i Remium mellan 2008 och 2011. Enligt vd-avtalet hade Patrik Gransäter rätt till en bonus utöver den fasta lönen om Remium redovisade positiva resultat. Bonusen skulle uppgå till 10 procent av Remiums resultat före bokslutsdispositioner, skatt och bonusutbetalningar till andra anställda.

Året innan Patrik Gransäter avskedades från Remium ingick parterna två tilläggsavtal till vd-avtalet. Den senare innebar att Remium ska göra en riskprövning före det att bonusen betalas ut samt att Remium har rätt att justera, återkalla bonusen om Patrik Gransäter handlar på ett sätt som strider mot de avtalade bestämmelserna i föreskriften eller ersättningspolicyn. Patrik Gransäter hade även rätt till ränta på den uppskjutna bonusen, enligt tilläggsavtalet.

Remium innehöll 60 procent av Patrik Gransäters bonus. Remium investerade detta belopp, på instruktion av Patrik Gransäter, i preferensaktier i bolaget Crem Property Group. Detta gjordes för att inte drabbas av kostnader för att kunna erbjuda den överenskomna räntan. Avsikten var att aktierna skulle generera avkastning som i sin tur skulle utgöra ränta.

Totalt förvärvades 5.162 preferensaktier i Corem och kort därefter skedde en så kallad split med följden att innehavet uppgick till 10.324 aktier. Enligt avtalet var det Patrik Gransäter som ansvarade för riskerna i placeringen.

Patrik Gransäter avskedades den 4 juli 2011. Han bestred hävningen och krävde skadestånd om 1.597.000 kronor avseende utebliven lön, pensionsavsättning och bonus. Den 3 oktober 2011 ingick parterna ett förlikningsavtal som innebar att Patrik Gransäter fick 390.000 kronor, motsvarande tre månadslöner.

Det är efter detta förlikningsavtal tvisten cirkulerar. Parterna är nämligen oense om vad som ingick i detta förlikningsavtal, om Patrik Gransäter har rätt till bonusen som innehållits för 2010 jämte ränta.

ANNONS

I domen ska därför tingsrätten först ta ställning till om förlikningsavtalet omfattar den rörliga ersättningen för 2010. Efter hänvisningar till förhör med efterträdande vd Andnor Gerendas samt styrelseordförande Kjell Duveblad kommer rätten fram till att den rörliga ersättningen för 2010 omfattades av förlikningsavtalet.

"Enligt tingsrättens mening måste avsikten med förlikningsavtalet ha varit att samtliga kvarvarande frågor mellan parterna slutligt skulle regleras".

Tingsrätten uppger även att det inte framkommit omständigheter som innebär att Patrik Gransäters önskan om att förlikningsavtalet ska jämkas ska genomföras.

Patrik Gransäter och hans ombud har möjlighet att överklaga tingsrättens dom fram till den 14 mars 2017.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS