Realtid

Göran Persson: "LKAB är ett företag som passar illa på börsen"

Foto: TT
Realtid.se
Uppdaterad: 16 apr. 2021Publicerad: 16 apr. 2021

Swedbanks ordförande Göran Persson vill inte att LKAB ska börsnoteras, han tycker att nivån på kontantinsats vid bostadsaffärer ska sänkas och vinster i skolan förbjudas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Göran Persson är utöver att vara ordförande för Swedbank också ordförande LKAB. 

Det statliga bolaget är just nu uppe i vad de själv kallar det hittills största industriprojektet i svensk historia. Initiativets syfte är att kuva klimatutsläppen och samtidigt öka lönsamheten.

Projekt kan ge tusentals nya jobb men också miljöpåfrestningar och som kräver bättre infrastruktur och en väldig massa elektricitet.

Men någon börsnotering är inte aktuell.

– Nej, nej, nej. LKAB är ett företag som passar illa på börsen, det handlar om väldig långsiktighet och mycket kapital. Trycket att göra detta till en folkaktie är inte särskilt stort, säger Göran Persson till Dagens Nyheter.

Han tycker att låntagare ska amortera, men vill sänka kravet på 15 procents kontantinsats.

– Vi verkar ju aldrig komma i kapp när det gäller att bygga hyresbostäder, så då måste folk köpa. Men när det handlar om halvmiljonbelopp då har de flesta människor från enklare förhållanden inte en chans.

Kravet på kontantinsatsen vill han däremot inte helt ta bort.

ANNONS

– Inte helt, men reducera den – med hur mycket håller jag öppet. Samtidigt kan jag tänka mig en mer disciplinerad amortering, där har vi banker varit för generösa.

När det gäller vinster i skolan är Göran Persson tydlig, han vill förbjuda vinster i skolan.

– Det är så dumt, det är en anomali, en motsägelse. Vi har skolplikt, samhället straffar dig om du inte följer den, och så ska barnen mötas av företag som kan använda vinstintresset som sållningsmekanism.

På DN:s fråga om vem som har det politiska initiativet i dag svarar Göran Persson:

– Tegnell heter han. Pandemin har skapat en helt ny situation, har kastat en skugga över svensk politik. När vänteläget är över gäller det att ta initiativet och försöka sätta agendan.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS