De flesta storbanker har ratat den skandalomsusade och extremt volatila kryptovalutan. Nu öppnar ändå Goldman Sachs tradingverksamhet för Bitcoin, rapporterar New York Times.
Goldman startar tradingverksamhet för Bitcoin
Mest läst i kategorin
Goldman Sachs är i färd med att skapa den första trading-plattformen för Bitcoin på Wallstreet, skriver New York Times. Banken ska använda egna pengar för att handla med klienter i olika kontrakt kopplade till Bitcoin-kursen.
Goldman kommer dock till att börja med inte att köpa och sälja Bitcoins på egen hand, även om ett team tillsatts för att titta på möjligheterna till det framöver, enligt tidningen.
Rana Yared, en av de Goldmanchefer som ansvarar för arbetet med den nya plattformen, säger att hon fortfarande inte är ”helsåld” på Bitcoin och tror inte att kryptovalutan ”tar över världen”.
Att en av världens största och mest anrika banker någonsin skulle överväga att erbjuda någon form av handel med Bitcoin – som initialt främst förknippades med droghandel på ”darknet” – hade varit helt otänkbart för bara några år sedan, enligt tidningen.
Kryptovalutan skapades 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto som talade om att ersätta Wall Street-banker med en ny bankinfrastruktur som tillät privatpersoner att göra transaktioner sinsemellan utan mellanhänder, såsom banker. Vem eller vilka som faktiskt skapade Bitcoin är dock fortfarande höljt i dunkel.
Skepsisen mot kryptovalutan var länge kompakt och Bitcoin-kritikerna är fortsatt högljudda. Men de senaste två åren har ändå ett växande antal hedgefonder och andra större investerare runt om i världen kommit att intressera sig allt mer för virtuella valutor i allmänhet. Samtidigt har techbolag som Square börjat att släppa egna bitcoin-tjänster till sina kunder. Även Chicago-börsen tillät handel i Bitcoin i december förra året.
Samtidigt har vd:n för USA:s största bank JP Morgan Chase kallat Bitcoin för ett bedrägeri, medan andra storbankschefer hävdat att kryptovalutan är en spekulativ bubbla.
Men Goldmanchefen Rana Yared, som är en av de som ansvarar för bankens Bitcoin-projekt, håller inte med. Men hon betraktar det inte heller som en riktig valuta – utan som ett tillgångslag som påminner om guld, men ett ”guld” som ”bryts” i komplexa och virtuella system – istället för gruvor.
– Det är i linje med när kunder säger att ”jag vill äga Bitcoin (…) för att jag ser det som en alternativ värdetillgång”, säger hon till New York Times.
Samtidigt har Bitcoin-kursen alltid varit mycket volatil med höga toppar och djupa dalar. Förra året steg kursen med 1.300 procent och en Bitcoin var som mest värd motsvarande cirka 160.000 kronor i slutet av 2017. Men i början av 2018 mer än halverades kursvärdet, jämte sjunkande transaktionsvolymer.
Rana Yared säger att hon är väl införstådd med riskerna.
– Men det är inte en ny risk som vi inte förstår, utan bara en förhöjd som vi måste vara särskilt uppmärksamma på, säger hon.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.