Goldman Sach planerar att mer än tredubbla storleken på sitt Stockholmskontor. Syftet är att ta tillvara på Sveriges många experter inom finanssystem – och dra fördel av Mifid II för att ta marknadsandelar.
Goldman Sachs tredubblar i Stockholm
Mest läst i kategorin
Goldman Sachs har tecknat hyreskontrakt för ett nytt kontor på Grand Hôtel på Blaiseholmen i centrala Stockholm. Den amerikanska investeringsbanken tar två våningsplan i anspråk i en nybyggd del av det anrika hotellet. Planen är att flytta in i början av 2019, enligt ett pressmeddelande.
Goldman ökar också sin personalstyrka i Sverige från cirka 30 till 100. Banken vill ta tillvara på Sveriges kompetens inom finanssystem för att lyfta sin europeiska aktiehandel. Rekryteringsprocesser har redan inletts.
– Några av världens mest begåvade ingenjörer är hemmahörande i Stockholm. Våra kunder globalt kräver att vi är i teknisk framkant i industrins förändring. De plattformar vi bygger och testar i Stockholm är viktiga för Goldman (…), kommenterar Elisabeth Martin, chef för affärsområdet ”execution services” inom EMEA-regionen.
En stor del av den nya personalen kommer att vara teknikspecialister som ska bygga vidare på det två år gamla förvärvet av svenska tradingsystemutvecklaren Pantor Engineering. Goldman är även i färd med att utveckla Pantors teknik. Ambitionen är att ersätta bankens nuvarande aktiehandelssystem med den svenskutvecklade plattformen.
Pantors grundare och skapare Rolf Andersson anställdes – i samband med Goldmans förvärv – som forsknings- och utvecklingschef för elektronisk handelsteknologi på investmentbanken.
– Kontorsmiljön är utformad för att uppmuntra lösningar på komplexa problem på globala marknader genom forskning och design. Vårt tekniklaboratorium blir ett långt steg från hur man föreställer sig ett handelsgolv, säger Rolf Andersson i pressmeddelandet.
Elisabeth Martin tillägger att atmosfären på Stockholmskontoret är mer liknar en fintech-startup än en investmentbank med informell klädkod – och skorna byts mot tofflor vid dörren, heter det.
– Miljön är mycket tystare och ger mer av en hemmakänsla, där man kan tänka och utveckla, till skillnad från ett tradinggolv som kan bli ganska intensivt när saker händer på marknaden. Vi ser mycket fram emot kvaliteten på den lokala ingenjörstalangen i Stockhkolm, säger hon.
Goldman planerar också att flytta vissa investmentbanker med kundkontakt från London till Stockholm. Liknande förflyttningar har redan gjorts till Frankfurt, Madrid och Milano. Till skillnad från vissa konkurrenter, har Goldman valt att sprida personal till en handfull olika europeiska kontor snarare än att skapa ett enda ”post-brexit”-nav.
Financial Times, som också rapporterar om satsningen, skriver att investmentjätten vill dra fördel av EU:s lagstiftning och i synnerhet Mifid II. Goldman Sachs vill ha närvaro inom EU, även efter Brexit, och ta marknadsandelar med draghjälp av den nya regleringen som trädde i kraft i januari i år i alla medlemsländer.
På sikt ska Stockholm bli Goldmans forsknings- och utvecklingsnav för aktiehandel. Stockholm har kommit att bli ett center för utvecklare av tradingmjukvara. Lokala bolag som Nasdaq, Cinnober och Trioptima används av globala banker och börser, påminner den brittiska tidnignen.
– Vi är glada över att utveckla vår närvaro i Stockholm och över hela Norden, där vi arbetar med några av världens mest sofistikerade investerare för att kunna investera strategiskt och ansvarsfullt i globala marknader över tillgångsklasser, kommenterar Mårten Bäck, chef för affärsområdet ”retail client business” i Norden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.