Realtid

"Goldman Sachs lärde mig uthållighet"

admin
admin
Uppdaterad: 21 apr. 2016Publicerad: 21 apr. 2016

Serien om utlandssvenskar fortsätter med Ulrika Robertsson. Hon har tidigare jobbat i både Danmark och Tyskland men sedan många år är London hennes hem och bas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Berätta om din bakgrund.

– Jag växte upp i Laholm (söder om Halmstad red. anm) och efter gymnasiet flyttade jag direkt till Lund för att plugga ekonomi och tyska. Under ett år tog jag studieuppehåll och undervisade universitetsstudenter i tyska i Cincinnati, USA. Efter att jag hade tagit en masterexamen i internationell ekonomi ville jag flytta från Lund till Köpenhamn, så det gjorde jag.

– Mitt första jobb på SimCorp tog mig sedan till Frankfurt där jag stannade i tre år innan jag flyttade till London. Där gick min karriär in i en ny fas. Jag jobbade först som Account Manager på UBS och sedan blev jag headhuntad till Goldman Sachs där jag hade en försäljningstjänst inom handel. Mitt senaste jobb var på det amerikanska företaget KCG. I alla de här rollerna har jag rest mycket till Norden och tysktalande länder, med London som bas.

Vad jobbar du med nu?

– Förra året började jag på Battle of the Quants och där har jag en entreprenöriell position som COO. Vi anordnar globala events om kvantitativ finans och sammanlänkar “människorna bakom maskinerna” genom att introducera kvantitativa hedgefonder för investerare.

– Genom det här jobbet har jag fått en möjlighet att se mig själv i ett nytt ljus och bredda min yrkesmässiga horisont från försäljning inom elektronisk handel till en innovativ roll inom FinTech. Viktigast av allt är att den ger mig en möjlighet att lära känna och arbeta mot Londonbaserade kunder.

Varför flyttade du till London?

– När jag kände mig färdig med Frankfurt kändes London som ett naturligt nästa steg. Men det var inte planerat i detalj. Jag hamnade nästan av en slump i City, som finansdistriktet i London kallas. Fast då, för 12 år sedan, kände jag knappt till den termen.

ANNONS

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i London?

– För att få en bra start i London hjälper det att avsluta sina universitetsstudier så tidigt som möjligt eftersom britter avslutar sina tidigare än svenskar. Men även om du är lite äldre när du börjar ditt första jobb här är det möjligt att komma i kapp genom att vara mogen, arbeta hårt och vara välutbildad. Svenskar lever ofta upp till den bilden.

– Det finns några råd som jag gett flera gånger:

1. Bli inte förknippad med problem. Om du behöver ta upp ett problem så ha en lösning till hands.

2. Agera som om du var på den nivå du vill bli befordrad till och gör det jobb som du skulle vilja ha, fast utan att trampa någon på tårna.

– Personligen är dock mitt bästa råd att nätverka. Det finns så många möjligheter via events och organisationer. Eller själv arrangera möten och träffar. Det är kul att hålla kontakt med gamla kollegor, kunder och kontakter. De kan vara väldigt hjälpsamma och det är en härlig känsla att kunna hjälpa andra också.

– Var även beredd att offra lite av balansen mellan privat- och yrkesliv. Åtminstone de första åren. I början kändes det alltid som jag jobbade fler timmar än familj och vänner i Sverige.

Vad är ditt bästa råd till svenskar som vill bo och arbeta i London?

ANNONS

– Satsa på språkkunskaper. Det kan hjälpa att kunna tala fler språk än engelska och svenska i London, i synnerhet om du har en roll där du möter europeiska eller globala kunder.

– Generellt hjälper det även till att vara svensk här. Vi ses som sympatiska, ärliga, innovativa och hårt arbetande.

– Ett annat råd är att försöka hitta ett relativt välbetalt jobb. Annars får man vara beredd på lägre levnadsstandard, till exempel dela lägenhet eller pendla långt.

Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och brittiskt arbetsliv?

– Jag vet inte så mycket om svenskt arbetsliv. Jag har bara haft sommarjobb i Sverige i matbutik och gatukök. Jag kan inte heller säga att jag vet så mycket om typiskt brittiskt arbetsliv då City inte är typiskt brittiskt. London är ju inte bara Storbritanniens huvudstad utan hela världens.

– Men jag skulle säga att en stor skillnad är att arbetskraften här inte är lika homogen som i Sverige. Jag har jobbat med människor från hela världen och från många olika kulturella bakgrunder. Det kräver att man tar hänsyn, men det är också kul och intressant. En fördel är att det aldrig var svårt att få ledigt hela julen eftersom många av mina ex-kollegor inte firade.

Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt?

– Att börja på Goldman Sachs. Det lärde mig beslutsamhet, uthållighet, vikten av fokus och det var kul att lära känna och lära sig av smarta och väldigt duktiga kollegor. Jag fortsätter att använda det nätverk som jag byggde upp under de åren och har stor nytta av det i min nuvarande entreprenöriella roll.

ANNONS

Tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?

– Jag älskar Sverige och att tillbringa tid där, särskilt på sommaren. Jag gillar att göra affärer där, jag känner en stor samhörighet med Sverige och är mycket intresserad av svensk politik. Men det är trots det inte sannolikt att jag kommer flytta tillbaka. Jag lekte med tanken för några år sedan att bo i Malmö och jobba i Köpenhamn, men London är verkligen hemma för mig.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS