Förutom champagneprovningar har fastighetsbranschens företrädare i veckan gjort en rad affärer på den stora branschmässan Mipim 2019 i Cannes. David Dahlgren har precis startat nytt fastighetsbolag och åker hem med gott förvärv.
"Goda tider för att starta fastighetsbolag"
Mest läst i kategorin
I veckan har gräddan av fastighetsbranschen samlats längs Croisetten i Cannes på franska sydkusten. En av dem som är på plats är David Dahlgren, vd och grundare till nystartsföretaget Gladsheim Fastigheter och tidigare vd för det börsnoterade fastighetsbolaget Amasten.
– Att vara här gör att jag får en bra känsla för hur marknaden ser ut; vad marknaden talar om och aktivt undviker att tala om. Det ger en samlad bild av aktörernas förväntningar, säger David Dahlgren.
Den genomgående trenden är en lugnare stämning än tidigare. Orsakerna är flera:
- Oron har avtagit för att Riksbanken ska höja räntan.
– Ränteutsikterna är lägre än man trodde för några månader sedan, säger David Dahlgren.
- Det är uppåt för obligationsmarknaden igen, som Realtid nyligen har kunnat rapportera.
– Obligationsmarknaden är viktig för fastighetsbranschen. Den bidrar till den underliggande tryggheten, med en stabil kreditförsörjning, säger David Dahlgren.
- Läget är lugnare kring brexit.
– Brexit slår tydligt mot den brittiska fastighetsmarknaden. Och delar av personalen i investmentbankerna i London flyttar till Paris, Dublin och Frankfurt. Samtidigt ökar intresset för att investera i Skandinavien och i övriga Europa.
- Handelskonflikten mellan USA och Kina påverkar inte så mycket längre.
– Vi ser det som väldigt goda tider för att starta nytt bolag i. Oron är egentligen att fastighets- och aktiemarknaden har gått bra under så lång tid. Man frågar sig hur länge det kan hålla i sig, säger David Dahlgren.
Molnen är mörkare när det gäller nyproduktionen av bostadsrätter. Det är också tuffare för hyresproducenter att få finansiering enligt David Dahlgren.
– Egenkapitalkraven är högre.
Men hur viktigt är det för er att vara på plats på mässan?
– Vi har precis gjort en första kapitalanskaffning. Nu är vi ute efter både mer kapitalanskaffning och transaktioner. Jag har fått flera affärsmöjligheter så jag åker härifrån med gott förvärv, säger David Dahlgren.
Mässan har pågått under hela veckan och uppskattningsvis 30 000 personer har varit på plats. Men det är en stor kostnad att delta. Entréavgiften är på 15 000–20 000 kronor. Med flygbiljett och boende går veckan lätt på 30 000–40 000 kronor.
Förutom seminarier har det varit gott om bouletävlingar, cocktailmingel och champagneprovningar på slott i grannskapet.
– Jag deltog själv i en bouleaktivitet. Jag fick ett spontant möte med en kille i samma lag som jag. Det ska jag följa upp i nästa vecka. Det är viktigt med umgänge utanför kontorsmiljön, det skapar förtroende mellan människor, säger David Dahlgren.
Med tanke på den senaste tidens kontroverser – med Pär Nuder i färskt minne – hur ser du på risken att sidoaktiviteterna spårar ur?
– Man är inte här i goda vänners lag utan i affärssammanhang. Då är det extra viktigt att tänka på hur man uppför sig som person. I synnerhet i dagens tider med telefoner som är lätta att ha på inspelning, ta bilder med och att göra videoupptagningar med.
– Samtidigt vill jag säga att den här typen av evenemang, liksom exempelvis Almedalen, visserligen ofta är ifrågasatta. Men folk skulle inte åka hit om man inte såg affärsnytta med det.
Ett exempel är kommunernas företrädare, tjänstemän och politiker. Och de är många nere i Cannes.
– De har tidigare fått kritik för frikostig representation och så vidare. Men värdet är stort för politiker och tjänstemän att på kort tid träffa företrädare för fastighetsnäringslivet. Det handlar inte om semester på arbetstid. Det är viktigt för politiken att få realtidsintryck från näringslivet, avslutar David Dahlgren innan han sätter sig i flygstolen för att åka tillbaka hem till Stockholm igen.