"Vi vill vara den snabbfotade organisationen utan hierarkier", säger Ulrik Smedberg som samtidigt ser att processrätten växer då trenden är att det inte längre är badwill när ett bolag ligger i skiljeförfaranden eller i domstolsprocesser.
Glimstedt-advokater startar ny nischbyrå
Mest läst i kategorin
Ulrik Smedberg har arbetat på Glimstedt i 20 år när han tillsammans med kollegorna Allan Stutzinsky, som arbetat på byrån i 30 år samt Magnus Johansson som senast arbetat på byrån under två år, lämnar den stora advokatbyrån och startade Advokatfirman SJS, Smedberg, Johansson och Stutzinsky.
Med sig från Glimstedt hade de även Erik Pousard, som arbetat på byrån under sex år.
Den nya advokatbyrån SJS är fokuserad på processrätt med områdena brottmålsprocesser, civilprocesser och arbetsrättsliga processer.
– Vi hade gått i dessa funderingar till och från under några år men så blev det ett väldigt bra läge till mars 2016 och då tyckte vi fyra som lämnade och våra gamla kollegor som vi lämnade att det var bra för båda parter. Det blev en bra avknoppning för dem och det var en lämplig tidpunkt för att de skulle ändå byta kontor och flytta, säger Ulrik Smedberg till Realtid.se.
– I all samförstånd och ovanligt fredliga former så bestämde vi oss för att göra detta. Vi har fortfarande en hel del samarbeten kvar med Glimstedt, fortsätter han.
Kände kollegorna till planerna?
– Inte explicit. De hade på känn att framförallt jag ville röra på mig. Men de visste också om att jag aldrig skulle komma på tanken att gå till en annan större byrå. Det var jag helt ointresserad av. De hade förstått det och hade förståelse för den känslan. Det var inga konstigheter.
Han uppger att det finns flera samverkande orsaker till att han och kollegorna valde att starta en nischbyrå istället för att gå till en annan större byrå.
Ulrik Smedberg förklarar att i en större organisation arbetar man ofta i grupp med en ambition att vara absolut bäst i exempelvis Göteborg inom det specifika området. Men att det kan vara svårt för en byrå som har flera områden såsom Glimstedt har.
– Man blir helt enkelt inte så specialiserad och specialiseringen drivs allt längre i all juridik. Straffrätt passar kanske inte så bra in på en stor affärsjuridisk byrå. Det finns dessutom en jävsproblematik då väldigt många advokater på Glimstedt är konkursförvaltare och vi arbetar ju en hel del med ekobrott och då kunde vi också få en jävsproblematik som är trippel i dagsläget, säger han.
– Om man är delägare på en stor advokatbyrå, och då framförallt på en byrå som funnits i 50 år när jag började, då sitter allt i väggarna. Strukturer och rutiner och alla mjuka värden sitter i väggarna redan. Man blir inte småföretagare utan en del i ett stort maskineri där allt ska stämma. Hur vi ska jobba, sitta och anställa. Nu bestämmer vi det själva – vi som flyttade, och det är utmanande och kul, fortsätter han.
Magnus Johansson har tidigare jobbat på tre byråer varav några är mindre. Han var bland annat med och startade Hurtig & Partners.
– Han var den som hade erfarenhet av det här att starta byrå och i och med att han varit på flera olika byråer så hade han lite mer erfarenheter som vi kunde dra nytta av. Jag och Allan har jobbat 20 respektive 30 år på Glimstedt. Vi hade ju aldrig varit på en annan byrå.
På frågan om byrån kommer att växa med fler anställda eller delägare svarar Ulrik Smedberg att de nuvarande delägarna har en "uttrycklig ambition att inte bli för stora". Max två till på byrån ska de bli. Han uppger samtidigt att mellan alla de anställda som i dag finns på byrån skiljer det 10 år och då är ambitionen att "fylla på underifrån".
– Vi vill inte bli en en stor byrå utan vill vara den snabbfotade organisationen utan hierarkier och där alla jobbar ihop bra och alla är med och bestämmer, en platt organisation. Det tycker vi är bra.
Vad är er utmaning i dag?
– Att fortsätta kombinera tung civilrätt och civilrättsprocesser med brottmålen. De kräver sin speciella hantering framförallt när det gäller lite större häktade mål. Utmaningen är att fortsätta vara lika anlitade i den tunga civilrätten när det gäller skiljeförfarandena och att behålla den trots att vi inte sitter i en storbyrå där man är självförsörjd med det.
Ulrik skrattar till lite och säger även att en annan utmaning är att jobbet inte ska bli för roligt så att man jobbar hela tiden.
– Den risken har funnits så här långt. Vi har haft så roligt att vi har jobbat alldeles för mycket och det har inte varit ambitionen.
Han blir allvarlig igen och uppger att när det gäller deras position som riktigt seriösa brottmålsadvokater så är marknadspositionen bra dels eftersom kvartetten var den större delen av processrättsgruppen på Glimstedt i Göteborg och hade väldigt många bra uppdrag där. Han uppger samtidigt att han upplever att hela den nischen har blivit större.
– Andelen företag som väljer att ta konflikt har blivit fler. Det beror på att man har blivit mer van vid att man har en konflikt utan att det är kopplat till badwill som det var förr i tiden. Förr i tiden gick man inte till domstol utan man löste det. Nu är folk mer beredda på att ta den konflikten och det är inget konstigt att bolag ligger i skiljeförfaranden eller i domstolsprocesser. Det har blivit mer i vardagen för alla aktörer. Jag tror att det är en trend vi kommer att se mer av detta. På de stora advokatbyråerna kommer dessa avdelningar att växa.