Realtid

Gig-ekonomin är här för att stanna

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 18 jan. 2019Publicerad: 18 jan. 2019

Gig-ekonomin är viktig för svensk tillväxt. Utmaningen är att trygghetssystemen är utformade för fasta anställningar. Det skriver Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank som replik på Kristina Kamps debattinlägg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hela den digitala transformationen har inneburit förändringar i alla branscher och gig-ekonomin är här för att stanna. Det finns flera anledningar till att gig-ekonomin växer – dels handlar det om digitaliseringen, dels om urbaniseringen och generationsskiftet på arbetsmarknaden. 9 till 17-jobben är en anställningsform som snart har 100 år på nacken och som härrör till en tid då industrin stod för merparten av alla jobb. I dag är världen uppkopplad under dygnets alla timmar och företagen likaså, vilket återspeglas i arbetstider och i tjänster.

Gigsters är de nya konsulterna i gig-ekonomin. Nytt namn men samma upplägg – man hyr ut sin kompetens. Ibland handlar det om enkla tjänster som beskrivs i artikeln, men majoriteten är till exempel frilansande IT-konsulter, kommunikatörer, journalister, Art Directors och andra med spjutspetskompetens som väljer en livsstil. Och ibland erbjuds inget annat än just frilansuppdrag – gigs. Det är dock förlegat att tro att jobb vid behov måste innebära lågavlönande arbeten. I många fall rör det sig om arbete som betalar sig mycket väl.

Den stora utmaningen är därmed inte gig-ekonomin utan att trygghetssystemet inte är och har aldrig varit utformat för denna växande grupp. Att öka kunskapen om betydelsen av att pensionsspara och att börja i tid, är därför oerhört viktigt. Det är dels en fråga för politiker och samhälle, men också för oss som bank. För oss handlar det om att ge kloka råd för hur mycket som bör avsättas för pension, hur man ska tänka kring lön respektive utdelning för att klara föräldraledighet, arbetslöshet eller sjukdom, och inte minst hur man ska få kreditvärdighet för att exempelvis kunna låna till ett bostadsköp.

Maria Landeborn
Sparekonom, Danske Bank

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]