Realtid

Gamestop – voilà, en bubbla har skapats

Shoka Åhrman, SPP.
Foto: Dan Coleman/SPP
Realtid.se
Uppdaterad: 02 feb. 2021Publicerad: 02 feb. 2021

Många mer eller mindre professionella kommentatorer menar att Gamestop-gate är ett tydligt exempel där privatpersoner äntligen vunnit över Wall Street-proffsen. Men riktigt så enkelt är det inte. Det skriver Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en argumenterande text med avsikt att påverka. Åsikterna som förmedlas här är skribenten/skribenternas egna.

 

Vad som hänt är att en grupp småsparare gått samman i forumet Wall Street Bets på siten Reddit och beslutat att gemensamt köpa in sig i bolaget Gamestop i syfte att få aktiekursen att rusa. Bakgrunden till strategin är att flera stora hedgefonder tidigare blankat aktien, alltså satsat på att den ska gå ner i värde. Resultatet av småspararnas köp blev att aktiekursen istället rusade flera hundra procent – och voilà, en bubbla har skapats.  

En förenklad bild av situationen är att småspararna i detta fall är vinnarna, medan hedgefonderna är förlorare. Men samtidigt om det finns vinnare i en bubbla finns det också de som hoppar på karusellen lite för sent och på för höga nivåer. Den här typen av flockmentalitet och fenomen där internetgrupper, memes och hashtags lyckas driva upp priset på en aktie påverkar inte bara det enskilda bolaget eller tillgången. Marknasspekulationer som denna spills över på hela aktiemarknaden – även om det varar en kort stund.

Det finns flera bidragande faktorer bakom den situation vi nu ser på marknaden. Bland annat myten om ”billiga” pengar, det låga ränteläget och viljan att ta extraordinära risker för att få avkastning. Det i kombination med nya sociala trender kan delvis ge en förklaring till Game Stops utveckling. Definitionen av en bubbla är förenklat följande; orealistiska förväntningar på vad tillgången kan generera i avkastning, snabbt stigande priser och för en del snabba vinster. För att kunna bibehålla den höga kursen krävs det ett inflöde av nytt kapital, och det är först när fler vill sälja än köpa som luften sakta börjar gå ur bubblan. 

I likhet med den rusning vi har sett till bitcoin och andra kryptovalutor med hög volatilitet så kommer rädslan att gå miste om de stora klippen att vara en del i investerarnas värld. FOMO, fear of missing out, handlar om känslan och rädslan om att gå miste om ett erbjudande eller i detta fall en uppgång. Även om allt inte sker utifrån psykologiska spel så är det en stor och viktig del av marknaden. 

Vad vi tillfälligt fått bevisat är att när de mindre investerare samlas på stora forum så blir de stundtals starkare än jättarna. Det i sig skapar en volatilitet på marknaden och därmed en risk för att undergräva marknadens förtroende. 

Jag känner mig inte särskild förvånad över att massans beteenden kan driva marknaden på detta sätt. Idag har vi en yngre generation med drömmen om ekonomiskt oberoende. De ser sin chans när de läser om olika investeringsmöjligheter i diverse grupper och forum. Många av dem använder sig av samma analysmodeller och delar sedan vidare informationen som används av tusentals andra personer. 

ANNONS

Jag vill inte påstå att det ökade intresset hos de unga är av ondo, tvärtom så har jag varit en av de som försökt skapa intresse hos unga kring privatekonomi, investeringar och aktiemarknaden. Men jag vill höja ett varningens finger för de som, ibland omedvetet, tar en större risk än vad de egentligen vill när placeringar görs där det underliggande värdet i aktien inte matchar aktiekursen. Just därför ska småspararna vara försiktiga med att hoppa på ”trendiga” investeringar, och istället fokusera på att skapa en långsiktig investeringsstrategi som kan hållas oavsett marknadsläge.

Shoka Åhrman
Sparekonom, SPP
 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]