Realtid

Gå till eller från något?

admin
admin
Uppdaterad: 03 nov. 2016Publicerad: 03 nov. 2016

Stämningen på Arvids arbetsplats har försämrats efter en konflikt. Han funderar på att lämna företaget på grund av detta men vet inte vart han ska ta vägen. Rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson ger tre konkreta tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karriärdilemmat

Arvid har trivts bra på sin arbetsplats – ett mindre företag i finansbranschen. Men det senaste året har allt förändrats. Det började med en liten konflikt mellan en kollega och en chef, som sedan förvärrades. Det hela gick så långt att företagets vd tog in en extern konsult för att komma tillrätta med konflikten. Det mest akuta löstes, men stämningen är inte densamma längre.

Arvid har påverkats av detta och börjat vantrivas, men han vet inte vad han ska göra åt situationen. Han vill lämna företaget men vet inte riktigt vart han ska ta vägen. Han har dessutom hört att det är dåligt att gå från något. Vad ska han göra? Vad är rätt och vad är fel i den här situationen undrar han.

(Arvid heter egentligen något annat)

Expertens svar

Arvids situation är mycket vanlig. Man trivs bra, men sedan går tiden och det händer saker, och man trivs inte längre lika bra. Det verkar som han varit där några år och då är det odramatiskt att gå vidare.

Arvid behöver nu:

1. Ta reda på vad han vill göra och vilken typ av arbetsgivare han söker efter. Eller kanske ska han starta eget? Denna process bör han lägga lite tid på så han får en jobbsituation som känns bra på alla sätt. Han ska inte ha minsta dåligt samvete över att han går vidare när han inte trivs idag.

ANNONS

2. Om han vill vara anställd så behöver han ta reda på hur den typen av tjänster han vill ha rekryteras. Via rekryteringsföretag? I så fall vilka? Eller via några speciella sajter? Eller någon tidning? Vill han till en specifik arbetsgivare? Då underlättar det om han tar reda på hur de gör när de rekryterar så han vet hur han ska gå tillväga.  

3. I ansökan och intervjun ska han trycka på att han är intresserad av just den arbetsgivaren, snarare än att berätta att han vantrivs hos sin nuvarande. Om han får frågan om hur han trivs på sin nuvarande arbetsplats måste han vara ärlig (Det ska man ALLTID vara i intervjuer). Men å andra sidan ska man även avdramatisera och inte göra för stor sak av det.

linus_z.jpg

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS