2.000 svenska adelsnamn fria efter ny dom.
Fritt fram för bluff-adel
Mest läst i kategorin
UPPDATERAD Inger Haraldsson segrade i Patentbesvärsrätten. Hon får ta det adliga namnet Silverklinga. Tillsammans med Joakim Fagerström ansökte hon att få ändra till efternamnet Silverklinga.
Riddarhuset protesterade. Men förgäves. Inger Silverklinga kan därmed bära samma släktnamn som Silverklinga som blev adlad på 1640-talet. Helt enkelt tack vare att Silverklinga inte lyckades yngla av sig. Släkten dog ut 1698.
En annan person som kommer att uppfattas som adlig är Bo Randahl Sörensen som också fått rätt trots Riddarhusets protester. Riddarhuset ansåg att det föreslagna släktnamnet Lovenhjelm var alltför likt Löwenhjelm. Det var dock en släkt vars historia slutade med poeten Harriet Löwenhjelm, som dog 1918.
Däremot finns det 101 personer som stavar sitt efternamn Löwenhielm. Men Patentbesvärsrätten höll inte med Riddarhuset om att Lowenhjelm skulle vara alltför likt.
Så han får heta Bo Lowenhjelm.
Tidigare har de föreslagna släktnamnen Hemilton och Berneckow stoppats. Ser ni det som en ny policy från PRV och Patenbesvärsrätten att godkänna Silverklinga och Lovenhjelm?
– Nej, det är enligt namnlagens bestämmelse. Lagen säger att är namnet inte allmänt känt så får man godkänna det, men vi invänder då trots allt, säger Per Nordenvall, Riddarhusgenealog, till Realtid.se.
Hur många liknande fall kan det öppnas – hur många utdöda adelssläkter finns det?
– Det har funnits cirka 3.000 adelssläkter och det lever 700 i dag och då kan du räkna ut själv.
2.300 släktnamn som kan plankas, med andra ord?
– Ja det kan man väl på ett sätt säga, men en del är allmänt kända så då går det inte.
Hur menar du då?
– Står namnen i en uppslagsbok kan man inte ta dem även om de är utdöda.
Men då återstår ändå kanske 2.000 adelsnamn som kan inspirera till nya namn.
–Ja, om man nu nödvändigtvis måste ta ett adligt namn och leka nåt som man inte är.
Är det ett problem för er?
–Vi tycker att det är ett intrång på namnsidan, och ett kulturarv som man skulle kunna låta vara.
Men innebär det några konkreta problem också?
–Nej, vi håller reda på vilka som är adliga. Men det går runt andra med adliga namn som folk kan tro är adliga.
Är det så att det bland den här fuskadeln finns högre andel svindlare och bedragare? Är det något ni har kollat?
– Det är klart att sådana kan det finnas, men de tar väl namnen ändå. Men vi utreder inte vilka som tar namnen, säger Per Nordenvall.
Är du rädd att det blir en trend att byta till adelsnamn?
– Vi hoppas att det inte är så. Det är lite märkligt i dessa moderna jämställdhetstider att man ska gå och ta sig adliga namn. Vill man byta till något speciellt släktnamn behöver man inte ta ett adligt namn – utan nöja sig med ett adelsklingande.
Som Cykelhielm?
– Ja varför inte, säger Per Nordenvall.
Fotnot: Samtliga släktnamn inklusive de utdöda finns samlade i Gustaf Elgenstiernas verk Svenska adelns ättetavlor (utgavs på 20- och 30-talet) som finns på KB och även i Riddarhusets bibliotek, som är öppet för allmänheten.
Huruvida utdöda adelssläkter ska uppfattas som allmänt kända styrs av om de finns omnämnda i uppslagsböcker som Nationalencyklopedien, Svensk uppslagsbok, Nordisk familjebok, Svensk biografiskt lexikon och Svenska män och kvinnor med flera.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.