Premiär för Realtid Karriärs nya artikelserie om svenskar som gör karriär utomlands. Först ut är Maria Wedgeworth som jobbar på Deloitte i New York.
Från Veberöd till Wall Street
Mest läst i kategorin
Berätta kort om din bakgrund.
– Jag växte upp i Veberöd i Skåne. Sedan läste jag internationella ekonomprogrammet med tysk inriktning i Lund och gick en termin på Mannheims universitet i Tyskland. Efter Lund flyttade jag till Hamburg och jobbade på Factiva och Reuters som säljare mot Norden och Baltikum.
– Jag blev erbjuden att bli Sales Manager för mitt team om jag flyttade till London, så det gjorde jag och jobbade där i två år. Factiva blev uppköpt av Dow Jones och jag sökte några olika tjänster på Dow Jones i USA, och flyttade sedan över till New York som Project Manager.
Var jobbar du i dag?
– Jag är Client Account Manager på Deloitte i New York. Jag jobbar med två nyckelkunder, båda är globala bolag och verksamma inom finansiell media.
Varför flyttade du till New York?
– För att det verkade kul och spännande, och ett bra steg i min karriär.
Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i New York?
– Du måste verka väldigt självsäker när du kommunicerar, och vara klar över vad du vill. Hitta sätt att få rätt människor att få upp ögonen för vilket bra arbete du gör. Om du vill ha något, som en befordran eller chefsroll, så gör upp en plan för hur du ska nå det målet och arbeta proaktivt för att lyckas.
– Sitt inte och vänta på att någon ska upptäcka dig – du måste göra dig själv synlig. Nätverkande är naturligtvis också väldigt viktigt – underhåll ditt nätverk och jobba medvetet med att stärka det.
Vilket är ditt bästa råd till svenskar som vill bo och arbeta i USA?
– Jag tror det lättaste sättet att få arbetsvisum är att flytta med sin arbetsgivare hit, det vill säga jobba på ett företag i Sverige som är etablerat i USA och har erfarenhet av att flytta europeiska medarbetare hit. Om man söker jobb här direkt måste arbetsgivaren vara beredd att betala advokatkostnader och acceptera en lång väntetid innan man kan börja jobba.
– Det är lättare att anställa någon som är amerikan eller har arbetstillstånd. När man får ett nytt jobb här börjar man ofta inom en till två veckor. Det finns många typer av visum beroende på vad man jobbar med.
Vad är den största skillnaden mellan svenskt och amerikanskt arbetsliv?
– Det är över 15 år sedan jag jobbade i Sverige så jag vet inte om jag kan svara så bra på den frågan. Men jag tror det är en tydligare hierarki i USA. Många beslut tas uppifrån och ner. Det är mycket tydligt vem som är chef, och man accepterar förändringar genom att vara flexibel och fokusera på det positiva. Att gnälla, klaga och vara negativ inför kollegorna är inte okej. Det tar man i enrum med chefen.
– En del av mina svenska vänner blir förvånade när jag berättar att jag har sex veckors semester. Många internationella amerikanska företag har förbättrat semesterförmånerna de senaste åren för att kunna konkurrera bättre med europeiska bolag om talanger. Det är dock fortfarande många amerikaner som inte använder alla sina semesterdagar, och bara tar några långhelger per år. Det är ovanligt att ta ledigt två veckor i taget även om man har tillräckligt med semesterdagar.
Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?
– Att skaffa utlandserfarenhet från både USA och Europa var bra beslut så här i efterhand, men när jag bestämde mig för att flytta var besluten mer impulsiva.
Tror du att du kommer återvända till Sverige?
– Ja, absolut. När rätt tillfälle dyker upp.