Realtid

Från USA till ekonomistudier i Växjö

Victor Dahl
Victor Dahl har pluggat på civilekonomprogrammet i Växjö.
admin
admin
Uppdaterad: 30 nov. 2016Publicerad: 30 nov. 2016

24-årige Victor Dahl är uppvuxen i både Sverige och USA. Han har pluggat till civilekonom i Växjö och jobbar nu på Deloitte i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Victor Dahl har småländska rötter men familjen har flyttat runt mycket. Han har bland annat bott i Stockholm, Göteborg och Helsingborg, och sedan 2007 i USA.

– Jag gick på High School i Connecticut och sedan flyttade jag till Växjö 2011 för att börja plugga till civilekonom på Linnéuniversitetet. Under ett år gjorde jag ett avbrott för att jobba i Los Angeles, där min familj bor numera. När jag kom tillbaka valde jag controller som fördjupning och sedan tog jag min examen i våras, berättar han.

Varför valde du att plugga till civilekonom?

– Utbildningen lockade mig dels för dess breda perspektiv och omfattning, men även på grund av programmets omfång av intressanta kurser samt att man kan välja att fördjupa sig efter två år.

– Jag var tidigt intresserad av både företagsekonomi och finans, men kunde inte bestämma mig för vad jag ville specialisera mig inom. Därför föll det sig naturligt att välja  civilekonomprogrammet då man tidigt fick läsa alltifrån finans till organisationsteori och handelsrätt.

– Redan efter första året visste jag att controller var det jag ville läsa vidare till, men jag var även intresserad av finans och redovisning. Controller passade mig bäst då jag hade haft mest kul under de kurserna och jag var intresserad av den filosofin.

– Slutligen var Linnéuniversitetet lockande då Växjö som stad är lätt att orientera sig i, vilket är fördelaktigt när man är student, men också att universitetet erbjöd ett campus med en sann studentanda.

Tycker du att studierna motsvarade dina förväntningar?

ANNONS

– Verkligen! Både gällande kvalitet och nivå, och jag är nöjd med hur mycket jag fått tillbaka i värde från de åren jag studerade. Den teoretiska biten har varit starkast. Den praktiska inte så stark, och den skulle kunna utvidgas och förbättras så att man som student får känna på verkligheten innan det verkliga arbetslivet tar fart. Samtidigt tycker jag att utbildningen har testat vår förmåga att dra slutsatser och stärkt vår kapacitet att inhämta information snabbt och analysera data.

Vad tycker du är bäst respektive sämst med studentlivet i Växjö?

– Sämst är att man ibland känt sig skild från verkligheten, vilket gjort att man lätt blivit trött på campuslivet. Även då stadens centrum finns nära är det ett litet centrum och man upplever inte alltid stadspulsen. Utbudet av aktiviteter och arrangemang som skulle kunna vara av intresse för studenter är också litet.

– Det som varit bäst är att det har varit en stark gemenskap i och med att universitetet är konstruerat som ett amerikanskt campus. Det vill säga att alla studentlägenheter och utbildningslokaler är samlade på ett och samma ställe vilket resulterat i ett aktivt studentliv och nära till vänner. Det underlättade pluggandet enormt.

– Förutom detta är läget optimalt för idrottsintresserade då det finns många löprundor lätttillgängliga i de småländska skogarna, samt ett flertal gym nära till hands.

Vad har du för karriärdrömmar och mål?

– Redan när jag började plugga har jag haft som övergripande mål att finna en arbetsplats där jag verkligen kan få känna att jag gör skillnad och bidrar med något positivt för arbetsplatsen och kollegorna.

– Var detta kan vara spelar ingen roll, det kan både vara i Sverige och utomlands. Det gör framtiden oerhört spännande. Det jag vill uppnå inom den närmsta tiden är att få testa det jag lärt mig på universitetet genom utmanande jobb som kan bidra till utveckling. Målet på lång sikt är att bli så bra som möjligt inom ett område som intresserar mig.

ANNONS

Har du funderat på en plan för hur du ska profilera dig i yrkeslivet eller tänker du mer låta slumpen avgöra vad som kommer hända?

– Jag har varit idrottsaktiv sedan jag var liten och alltid försökt profilera mig som hårt jobbande och envis. Jag försöker kontinuerligt höja mina mål för att utvecklas, och jag gillar även att jobba i lag då det är en enorm fördel att kunna samarbeta och använda varandras kompetenser.

– Jag tror även slumpen spelar en viktig roll då allt mer idag handlar om möten och nätverkande, där det viktigaste är att man är sig själv och visar upp sina bästa sidor för att kunna finna en arbetsplats som stämmer in bra på den profil man har. I augusti fick jag jobb på BPS-avdelningen på Deloitte i Stockholm, och att jobba här är en dröm jag haft under en längre tid.

Vi lever ju i en värld som förändras i snabb takt. Hur tror du att arbetsmarknaden kommer se ut i framtiden?

– Jag tror att arbetsmarknaden kommer bli allt mer tävlingsinriktad, speciellt då fler har börjat inse fördelen med att skaffa sig en utbildning för att kunna stå ut bland alla sökande. Vidare tror jag att det blir mer fokus på specialistutbildningar och att fler fördjupar sig inom ett område.

– Sedan beror det helt på hur makroförhållanden kommer förändras och vilka jobb som är mest eftertraktade. Allt beror på vad marknaden kräver och vilka trender som finns.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]