Framgångsrika tjänstemän som vill bli rika, hur det känns att få sparken och ”barfota-tv”. Det är några smakprov av innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.
Framgång och chock
Mest läst i kategorin
Jag skrev i mitten av november om den svenska fondsbranschens två största stjärnor, Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. Duon hade då gjort en makalös resa med Swedbanks fond Robur Ny Teknik – som mest hade fonden runt 20 miljarder kronor i förvaltat kapital.
När fonden var på toppen hoppade duon oväntat av sina toppjobb. Vad de skulle göra var länge en väl bevarad hemlighet.
I veckan blev det officiellt att radarparet ska start en ny fond, tillsammans med Bure Equity. Läs mer här >>
Den som gillade vad Sprinchorn och Carl Armfelt gjorde med sin gamla fond kan nu köpa en produkt som till och med heter nästan samma sak som den gamla fonden – Core Ny Teknik (jämför med Swedbank Robur Ny Teknik).
Det finns flera fördelar att starta en ny fond med ungefär samma placeringsinriktning. Dels var den gamla fonden på slutet nästan för stor för sitt eget bästa. Med 20 miljarder kronor i förvaltat kapital blir det svårt att agera i mindre bolag utan att påverka kurserna eller bli en alltför dominerande ägare.
Med en mindre fond kan förvaltarna snabbt agera i de småbolag som de kommit att bli experter på.
En annan inte oviktig aspekt – inte minst för förvaltarnas privatekonomi – är att de nu äger en stor del av sin fond. Alla som upplever att deras kompetens drar in hundratals miljoner kronor (eller tiotals miljarder kronor) kommer inte att nöja sig med en rejält tilltagen tjänstemannalön (fråga Fredrik Karlsson på Lifco).
Duon fick i alla fall en flygande start med sin nya fond, i princip alla ekonomimedier rapporterade om den nya fonden. Perfekt reklam.
På de första tre dagarna fick fonden in 4 991 nya ägare bara hos Avanza, säger bolagets sparekonom Johanna Kull till Realtid.
Siffran kan jämföras med Spiltan Global Investmentbolag som lanserades 2016. Efter tre dagar hade den 4 817 delägare hos Avanza, i dag har antalet stigit till 27 600.
Detta är alltså bara hos Avanza.
Så visst finns det stora chanser för att Core Ny Teknik kan bli den ledande svenska fonden inom sin nisch.
Sedan har techsektorn fått sig en törn de senaste månaderna, värderingarna och aktiepriserna har sjunkit tydligt.
Tittar man statistiken så är det en ”no brainer” att köpa fonden, dess förvaltare har som sagt ett track record som är unikt starkt.
Men frågan är om man kan se framtiden i backspegeln den här gången? ”This time it´s different” som vi sa 1999.
Därmed är vi tillbaka i fondvärldens eviga fråga: är det över tid möjligt att slå index för aktiva förvaltare?
Här är det senaste inlägget i den debatten på Realtid:
***
Alla har nog dagdrömt hur det skulle kännas att gå in till chefen och ställa ett riktigt tufft lönekrav. Fredrik Karlsson (som tjänade 53 miljoner kronor 2017) spände bågen. Och strängen brast – han fick sparken.
Läs Ulrika Fjällborgs intervju här:
Fredrik Karlsson landar nog på fötterna, fallskärmen lär vara på drygt 50 miljoner kronor. I Realtids intervju kort efter att han fått lämna sitt jobb säger han att han nu troligen kommer att arbeta med en liknande investeringsverksamhet.
***
I fredags morse skickade Realtid ut ett extra nyhetsbrev på det här avslöjandet:
Prenumerera på vårt dagliga nyhetsbrev här:
***
Läser i Helene Rothsteins intressanta reportage i Affärsvärlden om hur sportkedjan XXL firade med tårta när konkurrenter gick i konkurs. Att bolaget nu kraschat rejält på Oslobörsen kan nästan kännas rimligt ur ett karma-perspektiv.
***
Journalisten Jesper Norberg var tv-ankare på EFN innan han värvades som affischnamn till Dagens Industris tv-satsning. Ett jobb som blev en kort mellanlandning. Nu är han på Avanza-ägda redaktionen Placera, som dragit igång en satsning på ”barfota-tv”. Det vill säga rörlig bild med låg produktionskostnad och enklare teknik. Bra eller dåligt? Smaken är som baken. Det personliga tilltalet om aktier kan säkert gå hem.
Se ett exempel här:
***
I veckan bjöd Altor in till pressträff på O´Learys i centrala Stockholm. Där avslöjades bland annat att Altor tagit in 2,5 miljarder euro i en ny fond, samt att gymkedjan Sats ska börsnoteras under 2019.
Läs mer här:
Bonusinformation: Journalisterna på plats blev mutade med smakprov från O’Learys nya meny. Som var en riktigt lyft (dock från en rätt låg nivå).
Trevlig helg!
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.