Hutch Vernon från Brown Advisory berättar varför Visa är största innehavet i hans portfölj och om varför han gillar finansiella bolag.
Förvaltaren satsar på kontanternas död
Mest läst i kategorin
Välj bolag som har en vinstgivande affärsmodell, med en bra historia bakom sig men en som även väntas fortsätta leverera i framtiden. Det är tipset den amerikanske portföljförvaltaren Hutch Vernon på Baltimore-baserade Brown Advisory ger när det gäller att hitta rätt på USA:s aktiemarknad.
Förvaltaren väljer bolag som har återkommande inkomstkällor men försöker balansera ägande av aktier som är omtyckta nu med att samtidigt hitta fyndmoment i bolag som marknaden inte finner lika populärt, säger han till Realtid under ett Stockholmsbesök hos bolagets nordiska representant Intervalor.
– Nyckeln är att bolaget har en vinstdrivande modell. Vi vill inte investera i en entreprenörs dröm och försöker undvika väldigt riskfyllda moment och verksamheter med för hög skuldsättning eller de som måste förändra sin verksamhet var tredje år på grund av konkurrens eller innovation, säger han.
Fokus i fonden Vernon förvaltar – Brown U.S. Flexible Equity Fund med 4,5 miljarder under förvaltning – är mellanstora- till stora bolag med ett marknadsvärde om 2 miljarder dollar eller mer. Urvalet ger ett universum om 1,500 bolag men portföljen är koncentrerad till 40 aktier och det är en låg omsättning i fonden.
Däremot är fonden tungt exponerad mot sina "bästa idéer" så de 10 största innehaven utgör 40 procent av hela portföljen. Vernon gillar framför allt Visa, som är fondens största innehav just nu.
– Vi ser bolaget som en betalstation för en global konsumtion. Korttransaktioner ökar tillsammans med betalningar på mobiler. Konsumenter gillar bekvämligheten det innebär att inte ha kontanter och regeringar uppmanar korttransaktioner eftersom de lämnar ett spår efter sig. Handlare gillar inte avgifterna kortbetalningar medför förvisso, men får en större försäljning med kort än med kontanter, säger Vernon.
Positivt för Visa är även att bolaget är på väg att förvärva Visa Europe.Det bör skapa fördelar på grund av att en större verksamhet leder till en förbättrad kostnadsstruktur.
– Vi äger även Mastercard. Båda bolagen investerade vi i innan deras ägarstruktur förändrades. Tidigare ägdes de av banksektorn och var mest en servicetjänst för bankerna men vi väntade oss att deras vinstincitament skulle förändras när de kom till den publika marknaden. Men även utan detta i åtanke så har de medvind på grund av växande intäkter från ökande korttransaktioner och detta har gjort dem till goda investeringar, säger Vernon.
Ägandet i dessa två bolag anspelar på temat kontanternas död, även om förvaltaren inte använder sig av tematiska inslag i aktieurvalet. Bolagens fundamenta driver hur portföljen ser ut och exponeringen är bred.
– Kontanternas död har blivit ett tema vi märkt men det var inte det som ledde till investeringarna. De gjordes innan det blev ett hett ämne men har vuxit sedan dess. Men vi drivs av specifika bolag och inte teman. Vi försöker ha exponering över hela ekonomin och siktar på ett brett innehav.
De låga räntorna har drabbat investerare på ett globalt plan men särskilt fokus har legat på hur Fed ska agera i år, om det ska höja räntorna samt hur många gånger. Det är överraskande hur länge räntorna varit låga men Vernon är inte särskilt orolig för en smäll mot portföljen om de höjs.
– Räntorna kommer gå upp och i vår fond har vi en hel del finansiella bolag som kan gynnas av det. De kanske inte är populära just nu men om räntorna höjs så får de fördelen av en högre lönsamhet som en effekt av det och om de inte höjs finns det inte mycket till nersida heller. De tjänar pengar nu och har relativt rimliga värderingar jämfört med andra bolag på marknaden, säger Vernon.
Värderingarna i USA är överlag ganska höga men är inte de högsta någonsin, som enligt Vernon var under techboomen. Oavsett det så finns det möjligheter på andra håll.
– Det finns ett kluster av bolag som värderas högt och ett lika stort kluster med de som värderas lägre. Jag tror fortfarande att det här är en god tid att äga aktier så länge vi har lägre förväntningar på avkastningen och väljer bolag med rätt möjligheter. Till exempel finansiella aktier som kan gynnas av högre räntor, säger han.