Realtid

Förvaltare: Tillväxtmarknadernas återhämtning står sig

Brasilianska statspapper är ett exempel på en bra investering.
admin
admin
Uppdaterad: 28 okt. 2016Publicerad: 28 okt. 2016

Realtid talar med fondproffs från Amundi, Royal Bank of Canada och Jupiter om varför tillväxtländerna är tillbaka. Det gäller både aktier och obligationer, där avkastningen som saknas i Europa står att finna.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en period av hausse för tillväxtmarknader där investerare jagade avkastning och pumpade in pengar i bland annat BRICs-fonder började pengarna dras tillbaka efter att avkastningen uteblev och många av länderna inte visade sig vara tillräckligt stabila. Tillväxtländerna, volatila till naturen, genomgick sedermera en tyngre period som varade i nästan sex år där kapitalet togs tillbaka och den ekonomiska utvecklingen stannade av.

Men på senare tid har en viss tillväxt återigen börjat skönjas och det finns skäl att vara mer optimistisk, enligt flera fondförvaltare Realtid.se pratat med. Investerare börjar enligt dem också få tro på fundamentan igen och kapitalet börjar komma tillbaka.

C. Enemaerke,
RBC

Men så sent som förra året fick sig tillväxtmarknader en smäll på grund av faktorer som fallande råvarupriser, oro över den kinesiska valutan, samt oro över tillväxt i länderna och bolagens intäkter. I januari nåddes botten och nu talar vissa faktorer för en återhämtning, säger Royal Bank of Canadas Christoffer Enemaerke till Realtid.se.

– En är valutan, som tidigare var en motvind för tillväxtmarknader. De flesta ser ut att ha en attraktiv värdering nu. Vi har varit i en period av stark dollar och det brukar vara negativt kopplat till utvecklingen i tillväxtmarknaderna men framöver är vår tro att dollarn mer kommer mätas mot valutorna i de utvecklade länderna, säger han.

En annan faktor är just tillväxten och de så kallade emerging markets visar upp en mer positiv sådan än de utvecklade marknaderna. Skillnaden mellan tillväxt i de utvecklade marknaderna och tillväxtmarknaderna är mindre och det beror på  en bra utveckling i Latinamerika, de europeiska tillväxtländerna och Mellanöstern. Andra länder i Asien går också bra, även om Kina fortsätter att vara ett orostecken, säger Enemaerke och lyfter även fram de politiska reformerna som pågår.

Inte lika beroende av råvarusektorn

– En annan sak är att bolagsintäkterna i tillväxtmarknaderna bara för fem år sedan utgjordes till 50 procent av råvarurelaterade sektorer. Den siffran är nu bara tio procent och konsumentrelaterade bolag samt industri- och finanssektorn har gått om råvaror. Effekten av råvarupriset är enligt oss mer begränsad nu och det borde leda till en mer hållbar tillväxt. Dessutom är värderingarna goda, säger han.

ANNONS

Stephen Mitchell, fonddirektör på Jupiter Asset Management, är ännu mer positiv och säger till Realtid att tillväxtmarknader är det viktigaste temat att hålla reda på det här året. Hans nyckelfaktor till den positiva inställningen är inflationen.

Inflationen har gått upp i tillväxtmarknader och nästa fas i cykeln är fallande inflation med efterföljande räntesänkningar. Vilket bör leda till ytterligare tillväxt, menar han.

– Många har just nått toppen, som Latinamerika och bör inleda räntesänkningar när inflationen faller. Penningpolitiken bör fungera där, mekanismerna är inte trasiga som med nollräntorna i många utvecklade länder. Så när vi går in i 2017 borde den ekonomiska tillväxten stiga i tillväxtmarknader. Det kommer i sin tur hjälpa många bolag i Europa och USA eftersom de har byggt upp en exponering mot den här demografiska förändringen och urbaniseringen i tillväxtländerna, säger han.

Demografin, den växande befolkningen och medelklassen och urbaniseringen är faktorer som mest bidrar till att tillväxtmarknader är ett hett tema igen.

– Och det gör att man dras till Indien, Mexiko och Filippinerna. Till viss del även Brasilien, säger Mitchell.

En vurm för Latinamerika

En region Mitchell haussar särskilt mycket just nu är Latinamerika och han återkommer till inflationen som anledning.

Stephen Mitchell,
Jupiter AM

ANNONS

– Det mest intressanta området för mig är Latinamerika. Därför att centralbankerna i Chile, Peru och Colombia gått från att höja räntorna till att inte röra dem. Nästa fas, eftersom jag sett inflationssiffrorna och de är på väg ner, är att sänka räntorna, säger han.

Sektormässigt varierar det var förvaltarna ser de största möjligheterna och allt beror på landet. På grund av den växande medelklassen är privat sjukvård och sjukhus ett intressant område generellt men i Argentina och Brasilien finns stora behov av nya infrastruktursatsningar vilket gör sektorn värd att hålla ögonen på, uppger Mitchell.

För Royal Bank of Canada gäller en undervikt i Kina, Ryssland och Korea och en övervikt i Indien.

– I Indien finns väldigt många goda möjligheter. Det är en entreprenörsdriven marknad och bolagen tänker på sina aktieägare, har ett långsiktigt intresse för sina verksamheters utveckling och en faktor som politiska reformer spelar stor roll i Indien ur ett makroperspektiv. Vi har en övervikt i Indien även i vår småbolagsfond, säger Enemaerkes kollega Nicole Vettise till Realtid under samma intervju.

Inte bara aktier

Den mer positiva inställningen till tillväxtmarknader omfattar inte bara aktiemarknaden utan även stats- och företagsobligationer. Även där väntas kapitalinflödena öka på grund av samma sak som brukar lyftas fram när det gäller aktiemarknaden: tillväxten är så låg eller i vissa fall obefintlig i utvecklade marknader att investerare helt enkelt söker sig dit de kan hitta någon form av vinst, enligt Amundis chefsstrateg för tillväxtmarknader Abbas Ameli-Renani och chefen för emerging market debt Sergei Strigo.

Attraktiva värderingar lockar också, menar Ameli-Renani.

– Även om det gått ganska bra i år så kommer det efter tre väldigt tuffa år och därför tror vi att vi är lång väg från att se tillväxtmarknadstillgångar bli dyra. Så vi tror att tillväxten fortsätter och blir högre än i utvecklade marknader, vi ser fundamentan förbättras och värderingarna är attraktiva, säger han.

ANNONS

En sak som enligt Amundis team inte längre är relevant är BRIC-temat. Tillväxtmarknader är så pass skilda från varandra att urvalet är väldigt viktigt i slutändan. När det gäller obligationer blir det tongivande att titta på ländernas förmåga att betala sina skulder tillbaka.

Här tar Sergei Strigo upp Brasilianska statspapper som exempel på en bra investering för Amundi. Fondförvaltare brukar säga att Brasiliens nya regering efter Dilma Rouseffs avsättning är mer marknadsvänlig och att förändringarna i landet är mer positiva, i alla fall ur en investerarsynpunkt.

– Brasilien nedvärderads till sub investment grade-nivå vilket ledde till stora utflöden både i företags- och statspapper. Vi köpte istället de tillgångarna när de blev billiga. Det beslutet hade sin bas i vår analys av Brasiliens förmåga att betala tillbaka skulder och analys av kreditrisken, säger Strigo.

Faktorer som bör leda till försiktighet

Tillväxtmarknader är givetvis på intet sätt riskfria och det finns fortfarande många skäl till varför man bör vara försiktig. Vad som skapar skäl till oro hos förvaltare och investerare som skulle kunna dämpa den här positiva synen beror på vem man pratar med.

Amundis Strigo tror inte Brexit eller Fed är större problem; det första är inte korrelerat till tillväxtmarknader och det andra är redan prissatt i utvecklingen. Trump är däremot något som skapar oro på grund av den protektionistiska politiken vad gäller både arbetskraft och handel vilket drabbar tillväxtländer eftersom de i mångt och mycket är ett handelsblock.

Nicole Vettise,
RBC

– En stor risk är även möjligheten till recession i utvecklade marknader. Det ingår inte i vårt huvudscenario men skapar ändå oro. Händer det i USA eller Europa så drabbas alla risktillgångar, utan tvekan, säger Strigo.

ANNONS

RBC sneglar däremot åt Fed-hållet och håller ögonen öppna för hur kraftiga räntehöjningarna kan vara, när det nu sker.

– Om räntorna höjs för mycket för snabbt så kan det bli en motgång. Men jag tror det där till viss del redan är reflekterat i marknaden nu. Men vi tror inte de höjer för mycket. Som det ser ut nu är det bättre om de gör den första höjningen snart eftersom det är spekulationerna som gör mer skada, säger Nicole Vettise.

Jupiters Stephen Mitchell oroas för Kinas skuldproblem.

– Kina spelar stor roll och vi funderar mycket på vad som händer där men för närvarande verkar den ekonomiska rebalanseringen fungera, säger han.

Trots det verkar en del större institutionella investerare börja titta mer på tillväxtmarknader nu. Sjunde AP-fonden meddelade i september att det blir ett strategiskt skifte i AP7 Såfan framöver. Mer investeringar ska det bli i framför allt tillväxtmarknader och småbolag. I det förstnämnda ska allokeringen stiga till 15-16 procent från nuvarande tio procent.

Andra AP-fonden hade även ett positivt bidrag från tillgångsklassen under det första halvåret, där aktier avkastade 6,7 procent och tillväxtmarknadsobligationer gav ut 13,4 procent.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS