Realtid

Förvaltare: Tillväxten finns i Europa

admin
admin
Uppdaterad: 24 nov. 2016Publicerad: 24 nov. 2016

Legg Mason-ägda QS Investors anser att Europa och vissa tillväxtmarknader är de bästa att investera i baserat på bolagets faktorbaserade placeringsstrategi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europa är den bästa platsen att söka efter goda investeringsmöjligheter i idag om man är ute efter tillväxt. Det menar James Norman, vd på förvaltaren QS Investors, ett partnerbolag till fondjätten Legg Mason.

Under ett Stockholmsbesök utvecklar han sitt resonemang för Realtid.se. Framför allt handlar det om värderingar och utdelning.

– Europa har relativt goda värderingar i bolagen jämfört med övriga marknader och här finns bolag som betalar högre utdelningar än resten av världens marknader. Dessutom förs det en penningpolitik som stödjer tillväxt mer, säger Norman.

Som en amerikansk förvaltare ser Norman ändå vissa möjligheter i sitt hemland men betydligt färre än Europa och vissa tillväxtmarknader. För det första är bolagen dyrare och den andra faktorn är att utdelningarna i USA tenderar att vara lägre än i Europa på grund av att skatten på utdelningar är högre.

– USA har gått bra men det betyder inte att det är den bästa tillväxtmöjligheten. Europa ligger några år efter i sin penningpolitik så från det perspektivet tror jag att den kommer ge mer stöd här framöver, säger han.

QS Investors förvaltning är mer faktorbaserad och går ut på att leta efter bolag med hög utdelning, har låg volatilitet och tillräckligt lockande aktiekurser. Alla bolag fyller inte samtliga kriterier men portföljen balanseras för att innehålla så mycket av alla faktorer som möjligt. 

Nu har Legg Mason-ägda bolaget gjort entré på den växande ETF-marknaden i USA med produkter som innehåller dessa faktorer. Den enkla anledningen till det är kundefterfrågan, menar Norman.

– ETF:er är i USA allt mer det som investerare väljer idag. Fondindustrin kommer alltid vara stor men tillväxten finns inom ETF-sektorn. Dessutom är det en billigare produkt att förvalta så för oss handlar det om att ta våra befintliga strategier och paketera det i en skatteförmånlig och billig produkt, säger han.

ANNONS

QS Investors faktorstrategi hamnar oftast i sektorer som finans och allmännyttiga bolag (utilities).

– De flesta index är viktade mot till exempel banker, men det betyder inte att banker är den bästa investeringen. Där är vi underviktade, bland annat finns många regulatoriska problem som de måste tampas med. Men den finansiella sektorn framför allt i Europa är full av bra försäkrings- och återförsäkringsbolag som har mindre volatila aktier men bra kassaflöden. Det området gillar vi, säger Norman.

Allmännyttiga bolag gillas eftersom de utgör ofta enbart tre till fem procent av indexet men ger höga utdelningar. Men det är viktigt att alltid utvärdera detta eftersom det förändras över tid, menar han.

– Energibolag brukade ha de här egenskaperna men sedan oljepriset föll har de varit mycket mer volatila. Samma sak gäller telekombolag. De var mycket mer volatila under 80- och 90-talet men är inte det längre. Industrier förändras och därför är det viktigt att vara dynamisk.

Förutom Europa gillar förvaltaren även tillväxtmarknader. Men det är framför allt de mindre som föredras eftersom det är därifrån tillväxten kommer.

– Just nu täcker Korea, Taiwan och Kina 55 procent av indexet. De är alla högt korrelerade och dessutom högt korrelerade med utvecklade marknader. Den bästa tillväxten finns dock i Peru, Chile och Filippinerna. För mig verkar det vettigt att det är svårare att växa mycket om du redan är stor och de mindre länderna är i tidiga fasen av sin tillväxt. Colombia och Malaysia är också intressanta, säger Norman.

Som Realtid.se tidigare rapporterat har även kapitalförvaltaren Alquitys Roberto Lampl i ett par intervjuer uttalat sin förkärlek för just Latinamerika och länder som Chile, Peru och Argentina mer specifikt.

Om Donald Trumps valseger och den potentiella påverkan den kan få på marknaden över tid har Norman inte så mycket att säga om. Han vill inte spekulera i och förutspå saker han och övriga inte vet tillräckligt mycket om.

ANNONS

– Faktumet att han vann och att marknaden sedan reagerade precis tvärtom mot allas förväntningar visar hur svårt det är att förutspå de här sakerna. Man kan bara förbereda sig men inte veta i förväg, så ser vi på saken. Folk har reagerat kortsiktigt enligt det de tror ska hända men faktumet är att ingen vet, avslutar han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]