Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har beslutat att lägga ned förundersökningen om mutbrott mot företrädare för SCA. Förundersökningen, som handlat om jaktrepresentation och resor, läggs ned i sin helhet, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Förundersökningen mot SCA-cheferna läggs ned
Mest läst i kategorin
Den 19 januari 2015 inleddes en förundersökning om misstanke om givande av muta från företrädare för SCA, efter att media skrivit om bolagets jaktrepresentation. En stor mängd digitalt material hos bolaget säkrades. Uppgifter framkom även som gav anledning att misstänka att enskilda befattningshavare nyttjat SCA:s affärsflyg för privata ändamål men på SCA:s bekostnad.
Två personer delgavs därför misstanke om trolöshet mot huvudman. Två revisorer som låtit sig bjudas på jaktaktiviteter delgavs även misstanke om tagande av muta för sitt deltagande. Förhör har hållits med cirka 25 personer i utredningen.
De jaktresor som har bedömts har gällt inbjudningar och deltagande av personer inom bankvärlden under åren 2010-2011.
– Bedömningen i dag är att dessa gärningar är preskriberade. Förundersökningen ska därför läggas ned i denna del, säger kammaråklagare Thomas Forsberg i pressmeddelandet.
Utredningen har omfattat ett flertal resor där anställda hos SCA nyttjat affärsflyget till resmål där även olika idrottsevenemang utspelat sig. Det har bland annat varit resor till EM i fotboll i Ukraina, VM i Brasilien och OS i London samt rena semestervistelser.
– De misstänkta har invänt att resorna har föranletts av olika tjänsteärenden, vilket jag inte kan motbevisa. Bolaget SCA har också ansett att det inte lidit skada av att affärsflyget använts, säger Thomas Forsberg.
Förundersökningen läggs därför ned även i denna del, eftersom det inte kan bevisas att brott föreligger på objektiva grunder, skriver åklagarmyndigheten.
De två revisorer som varit med på jaktaktiviteter 2011 – 2014 i samband med seminarier har delgetts misstanke om tagande av muta. Revisorsnämnden har därför gett de två revisorerna en varning. Nämndens beslut har sedan fastställts genom först förvaltningsrättens dom och sedan kammarrättens dom.
– Kammarrätten har funnit att revisorernas agerande bryter mot det regelverk de har att följa. Enligt min bedömning är dock agerandet, såvitt jag kan bevisa, inte otillbörligt i sådan grad att det bryter mot bestämmelserna om mutbrott. Därför anser jag inte att jag kan förvänta mig en fällande dom.
– Dessutom anser jag att, om förfarandet skulle träffas av bestämmelserna om mutbrott, att det avser ett brott som inte kan förväntas leda till en strängare påföljd än böter. Då är det faktum att de tilldelats varning en omständighet som talar för att man inte också ska väcka åtal för gärningarna. Förundersökningen ska därför läggas ned även i denna del, säger Thomas Forsberg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.