Svenska Neonode kunde slagit Apple på fingrarna med en touchscreenmobil minst lika het som Iphone. I dag försökte vd Per Bystedt övertyga ägarna att det räcker med att klamra sig fast vid den unika pekskärmen för att rädda bolaget.
Fortsatt tungt för Neonode
Mest läst i kategorin
It-entreprenören Per Bystedt har sedan 2004 investerat 2,5 miljoner dollar i svenska Neonode. I maj satsade han ytterligare 450.000 dollar. Han äger nu tre miljoner aktier och en miljon warranter.
Förra sommaren var var aktien värd över 6 dollar. I dag står den i 33 cent.
Problemen är akuta. Sedan två månader är Per Bystedt tillförordnad vd. I morse samlade han 52 procent av ägarna till ett telefonmöte i de nybyggda lokalerna vid Stadshagen i Stockholm.
En orsak till kraschen är att företaget tvingades återkalla många mobiler av modellen N2 under första kvartalet. I ett brev till aktieägarna medger Per Bystedt att företaget först underskattade problemen.
– De mottagningsproblem som vi upplevde med N2 under den första delen av året är nu lösta, sa han i dag.
– N2 är en utomordentlig produkt. Det är en verklig prestation. Det är bara lite svårt att positionera den på marknaden.
En annan orsak är att pengarna tagit slut, igen.
– Vi arbetar på att hämta in ytterligare finansiering till företaget, säger Per Bystedt, utan att precisera hur.
Under 2007 hade Neonode 3,1 miljoner dollar i intäkter. Merparten av pengarna kommer från mobiler, en mindre andel från licensintäkter.
Nästan alla intäkter åts upp av kontrakterade tillverkare och distributörer. Med ett så dåligt täckningsbidrag hjälper det inte om försäljningen mångdubblas.
”Vi är beroende av tredjepartsleverantörer för tillverkning och distribution av produkter och komponenter”, varnar bolaget i verksamhetsberättelsen.
Det finns inte mycket kvar för att täcka fullvuxna kostnader för administration, utveckling och marknadsföring. Verksamheten gick back med 12 miljoner dollar – en mycket allvarlig förlust för ett bolag med samlade tillgångar på 17 miljoner dollar.
Efter kostnader för lån stannade förlusten på 48 miljoner dollar.
Neonodes egna revisorer har uttryckt allvarliga tvivel om bolagets överlevnad.
Förlusten per aktie är 3 dollar och 15 cent. Den 3 juli hade kursen legat under en dollar en månad i sträck. Där går gränsen för Nasdaq, som gav Neonode året ut för att komma över dollarstrecket igen. Möjligen kan Nasdaq bevilja ett undantag ända till nästa sommar.
– Det är lockande att fortsätta vara listade på Nasdaq. Om vi inte lyckas med det, så kommer vi alldeles säkert fortsätta att vara ett noterat bolag, sa Per Bystedt i dag, återigen utan att precisera hur.
Neonode är i akut behov av mer pengar, pengar som kanske inte finns. Företaget förväntar sig ”betydande ytterligare förluster i framtiden”.
”Om vi misslyckas med att introducera nya produkter och tjänster framgångsrikt och på ett kostnadseffektivt och snabbt sätt, så kommer vi inte att kunna konkurrera och vår förmåga att generera intäkter blir lidande”, heter det i årsredovisningen.
Men någon nylansering är inte i sikte. Per Bystedt nämnde ingenting om de prototyper som visades upp på CES-mässan i Las Vegas i januari, däribland en Iphone-mobil med kodnamnet Earth.
Istället förklarade han att om Neonode bara koncentrerar sig på den egna navigeringsteknologin Zforce, som låter användaren styra mobilen genom att svepa med fingret, så kommer resten av probemen att lösa sig.
– Vi ska inte skapa ett nytt företag, utan fokusera på det som vi är bra på. Kärnan är Zforce, som har flera absoluta fördelar att lyfta fram, sa Per Bystedt, som ändå ville vara optimistisk.
– Vi har några utmaningar på kort sikt. Vi ska ta oss an utmaningarna genom att arbeta mycket hårt och skaffa fram ytterligare finansiering.
Neonode rapporterar resultatet för andra kvartalet den 15 augusti och vill inte prata med media innan dess, trots att företaget identifierat hemlighetsmakeriet som en del av problemet med hur Neonode skötts tidigare.
– Jag hoppas att våra aktieägare och våra anställda känner att vi nu är på rätt spår mot en mer öppen och transparent organisation, sa Per Bystedt till aktieägarna efter dagens möte.