UPPDATERAD. Crowdfunding-bolagets helårsresultat blev -10,5 miljoner kronor, vilket ändå var en förbättring jämfört med 2015. Och kostnaderna minskade med 19 procent. Målet är att vända till vinst 2018.
Fortsatt stor förlust för Fundedbyme
Mest läst i kategorin
Crowdfunding-bolaget Fundedbyme redovisar ett rörelseresultat på -10.3 miljoner kronor (14,0) och ett helårsresultat på -10,5 miljoner (14,2).
Det framgår av startupens bokslut för räkenskapsåret 2016 som Realtid.se har tagit del av.
Under fjolåret hade bolaget 3,49 miljoner kronor i kassan (5,2), men ett negativt kassaflöde på i genomsnitt cirka 800.000 kronor i månaden. Samtidigt steg de kortfristiga fodringarna till 4,89 miljoner kronor (3,4).
Samtidigt minskade kostnaderna med 19 procent till 14,5 miljoner (18,0). Och målet om att nå lönsamhet och "breakeven" någon gång under 2018 ligger fast.
"Bolaget siktar mot att vara operativt kassaflödespositivt inom överskådlig framtid och är för att lyckas med detta beroende av en fortsatt ökad tillströmning av attraktiva entreprenörs-case", framgår det av rapporten.
Under förra året tog startupen tagit in totalt 11,4 miljoner kronor i nytt eget kapital, varav 8,2 miljoner restes via crowdfunding på egna plattformen.
"Bolagets underliggande verksamhet är i starkt positiv utveckling, där kostnader reducerats kraftigt under 2016 samtidigt som säljsiffrorna närapå dubblerats. Då intäkterna ännu inte motsvarar bolagets utgifter har verksamheten finansierats genom extern finansiering. Under året har flera kapitalinjektioner genomförts, inkluderande en framgångsrik crowdfundingrunda under sommaren via den egna plattformen", skriver Fundedbyme i sitt bokslut.
En större händelse under året var att startupen valde en ny strategi för internationell expansion för att få ner sina kostnader. Bolaget har verksamheter i Finland, Singapore och Malaysia och istället för att stå för kontors- och personalkostnader så agerar nu dessa filialer som franchise-tagare inom ramen för en "join venture"-modell.
Startupen stärkte även sin närvaro i Asien och fick – som ett av fem företag – en licens för person-till-person-investeringar i Malaysia. Fundedbyme genomförde även en Euroclear-registrering av aktierna, vilket innebär att delägares aktier numera återfinns i deras depåer
Av bokslutet framgår det också att startupens tekniska teamet genomgick vissa förändringar. Bland annat omlokaliserades produktchef och CTO till huvudkontoret i Stockholm, medan kodteamet utlokaliserat till Ukraina.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.