Den tyska ekonomin är i fritt fall med risk för en varaktig nedgång – detta samtidigt som politiska konflikter hotar att splittra regeringen. Risken för en politisk kollaps har aldrig varit högre, menar bedömare.
Fortsatt nedåt för Tyskland: "Tågkrasch i slowmotion"
Tyskland står inför en av sina största ekonomiska och politiska kriser på senare tid där de tre största industrierna – bilindustrin, den kemiska industrin och ingenjörssektorn – alla befinner sig i djup nedgång.
Den tyska ekonomin har visat stagnation sedan slutet av 2021 och industriproduktionen har minskat med 16 procent sedan 2017, enligt Financial Times.
Missa inte: Tysklands svajiga ekonomi ett hot mot Sverige. Realtid
Politiska spänningar
Landets BNP väntas krympa för andra året i rad och ekonomiska experter pekar ut bristande investeringar, höga energikostnader och arbetskraftsbrist som stora hinder.
De politiska spänningarna inom den styrande koalitionen – Socialdemokraterna (SPD), De gröna och Fria demokratiska partiet (FDP) – har nu nått en kritisk punkt. Christian Lindner från FDP har föreslagit en ekonomisk reformplan som kritiserats av både SPD och De gröna, rapporterar CNBC.
”Tysk politik verkar ha blivit en tågkrasch i slowmotion”, säger den nederländska bankkoncernen ING:s chefsekonom Carsten Brzeski i en analys av situationen.
Läs även: Tysklands pensionssystem i kris. News55
Risk för regeringskollaps
Bilindustrin, som är en av Tysklands traditionellt starkaste sektorer, kämpar mot inhemska elbilstillverkare från Kina – vilka utmanar de tyska bilmärkena både tekniskt och prismässigt. Volkswagen har varnat för möjliga fabriksnedläggningar i Tyskland, och 64 000 jobb har förlorats i fordonsindustrin sedan 2018.
Situationen är kritisk. Siegfried Russwurm, ordförande för den tyska industrifederationen BDI, varnar för att 20 procent av landets industriproduktion kan vara borta till 2030.
Medan allmänhetens framtidstro sviktar, stiger samtidigt oron för regeringskollaps.
Konflikter om budgetfrågor och olika ekonomiska visioner har lett till spekulationer om att FDP kan lämna koalitionen. Enligt banken Berenbergs chefsekonom Holger Schmieding, skulle det i så fall kunna leda till ett minoritetsstyre eller nyval under 2024.
”Vi tror att risken för att den tyska regeringen kollapsar aldrig har varit högre”, tillägger Brzeski.
Läs även: Tyskland motsätter sig uppköp av Commerzbank: ”Ovänlig attack.” Dagens PS