Realtid

Fortsatt budcirkus i Skånska Energi

admin
admin
Uppdaterad: 09 nov. 2018Publicerad: 09 nov. 2018

På måndag den 12 november klockan 17 går den ännu en gång förlängda accepttiden för ett uppköpserbjudande på Skånska Energi ut. Senaste månaderna har det varit en cirkus med olika budgivare, ständigt nya budnivåer och nya slutdagar för accept på erbjudandena.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I måndags stod det klart att kommunägda Kraftringen kommit upp i 62,6 procent av aktierna och 64,5 procent av rösterna i Skånska Energi med sitt senaste erbjudande på 80 kronor per aktie.

Samtidigt sitter Infranode på 23 procent av aktierna. Även om Kraftringen nu i veckan frångått sitt tidigare krav på att få in minst 90 procent av aktierna, så innebär det att Kraftringen i dagsläget inte kommer att kunna kontrollera Skånska Energi fullt ut.

– Vi är intresserade av att ta över även Infranodes aktier, säger Kraftringens vd Sezgin Kadir, till Realtid.se.

– Om vi har 100 procent är det vår förhoppning att kunna stärka bolagen genom att integrera dem, säger han vidare.

– Men i det här läget blir det en hypotetisk diskussion. Vi vet inte hur Infranode tänker, om de blockerar eller vad de ser för affärsmöjligheter. Vi har träffats och pratat, men det är mer på en övergripande nivå. Eftersom processen pågår är det det enda vi kan göra.

Från budkonkurrenten Infranodes håll är kommentarerna ytterst sparsamma.

– Infranode är en uttalat långsiktig ägare i Skånska Energi och vill med respekt för budprocessen avvakta med att ge ytterligare kommentarer, är det enda svar Realtid.se får.

Kärnan i det korta budskapet, att Infranode är en ”uttalat långsiktig ägare”, torde dock grusa Kraftringens förhoppningar om att lyckas ro hem ett fullständigt övertagande.

ANNONS

Samtidigt är det just den totala kontrollen som Kraftringen fokuserar på.

– Vi ser bra utvecklingsmöjligheter ur kund-, ägar- och regionperspektiv, säger Sezgin Kadir, och fortsätter:

– Vi är grannar i en positiv region, och när det gäller miljö- och hållbarhet kompletterar vi varandra, vi har ett stort fokus på de sakerna.

Med tanke på det kundperspektiv Kraftringen säger sig ha blir då frågan om eltarifferna en het potatis. Många elnätsbolag, inte minst de tre bjässarna Vattenfall, Eon och Ellevio (tidigare Fortum), får kraftig kritik för sina tariffhöjningar.

– Just nu kan vi inte säga så mycket om det. Det är Energimarknadsinspektionen (EI) som avgör vårt intäktstak, säger Sezgin Kadir.

– Men vi ska fortsätta att investera för att ställa om på energiområdet, det är exempelvis stor efterfrågan på solpaneler. Det blir till grund för vilka tariffer vi kommer att ha, vi vill ha en rimlig avkastning utifrån Elmarknadsinspektionens ramar.

Stefan Yard, professor emeritus på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och energiexpert, menar dock att Kraftringen tillsammans med Skånska Energi har betydligt bättre förutsättningar att höja avgifterna än vad Skånska Energi har på egen hand.

– Skånska Energi har, till skillnad från nästan alla andra aktörer, förbrukat sin intäktsram, säger Stefan Yard till Realtid.se.

ANNONS

– Detta trots att de har lägre avgifter än många andra, bland annat Kraftringen. Rent allmänt tycker jag att alla nätbolag fått allt för vida ramar, men Skånska Energi har kanske inte varit lika om sig och kring sig som många konkurrenter när de äskat sina intäktsramar.

Det innebär med andra ord att Skånska Energis kunder löper risk för att få höjda avgifter om bolaget skulle bli ett helägt dotterbolag till Kraftringen. Men om Infranode sitter kvar som delägare, vilket nu alltså verkar inträffa, kan Kraftringen inte driva genom de höjningarna.

– Rent logiskt är det Kraftringen som har störst möjligheter till synergieffekter, om de skulle ha Skånska Energi som helägt dotterbolag. Jag kan inte se hur de andra budläggarna skulle kunna driva Skånska Energi som enskilt bolag med så hög lönsamhet. På egen hand tvingas Skånska Energi istället eventuellt till och med sänka sina avgifter, vilket i sin tur sänker värdet på bolaget, säger han.

Kraftringen vill inte närmare ge sig in i en diskussion kring den heta potatisen.

– Vi har ju de intäktsramar vi har, men vi har inte tagit några beslut i den frågan så det är lite tidigt att svara på det, säger Mattias Brage, press- och pr-ansvarig på Kraftringen.

Realtid.se har tidigare i en analys bland annat kritiserat både den värdering på 60 kronor per aktie som Erik Penser Bank gjort av aktierna i Skånska Energi, där budnivån nu alltså stegrats till 80 kronor, och att styrelsen ständigt rekommenderat alla bud, redan från 60-kronorsnivån.

Den senaste tiden har varit tämligen turbulent i Skånska Energis styrelse. Kraftringen är också tydliga med att de kommer att byta ut styrelsen.

– Vi planerar att kalla till en extrastämma för att tillsätta en ny styrelse, säger Sezgin Kadir.

ANNONS

I onsdags den här veckan kom också nyheten att styrelseledamoten Hans Petersson valt att hoppa av.

– Med anledning av den nya ägarstrukturen anmäler jag härmed mitt omedelbara utträde ur styrelsen för Skånska Energi Aktiebolag. Jag tackar för sju intressanta år och önskar bolaget och dess anställda allt väl i den nya konstellationen, sade Hans Petersson i ett pressmeddelande.

Hans Petersson har även sålt samtliga sina 14 375 stycken aktier till kursen 80 kronor per aktie, eller totalt 1 150 000 kronor. Och styrelseledamoten Charlie Nilsson, som haft det största aktieinnehavet i styrelsen, sålde den 2 november drygt hälften av sina aktier för 81 kronor styck, eller totalt 1 227 000 kronor.

Den försäljningen skedde med andra ord till en högre kurs än Kraftringens bud.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS