Realtid

Förslag om skärpta krav mot fondförvaltare

Sara Johansson
Uppdaterad: 13 mars 2019Publicerad: 13 mars 2019

I veckan går regeringen ut med förslag som innebär tuffare krav mot fondförvaltare, Flera fonder flyr Swedbank efter uppgifterna om penningtvätt och Goldman Sachs-duo straffas av Fed efter att miljarder försvunnit från malaysiska fonden 1MDB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skärpta krav mot fondförvaltare
Förslaget, som regeringen ska gå ut med i veckan, innebär att det från och med nästa år ställs högre krav på fondförvaltare att lämna information om aktivitetsgrad i förvaltningen. Det skriver Expressens Dina Pengar.
– Tyvärr har det funnits förvaltare som tagit betalt för att aktivt förvalta men i verklighet har man bara följt ett index. Det är inte acceptabelt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i Expressen TV:s Dina Pengar.
Syftet med lagförslaget är att minska förekomsten av fonder som marknadsförs som aktivt förvaltade men som i själva verket följer ett jämförelseindex.
Förvaltarna måste i och med förslaget redovisa hur fonden förvaltas och redovisa ett jämförelseindex. Har man exempelvis en aktiv Sverigefond så är det en indexfond för Sverige som man jämför sig mot. Fondförvaltarna måste även visa hur aktivt fonden förvaltas och kunna visa historiskt över tid. Informationen ska finnas tillgänglig på fondförvaltarens webbplats, i informationsbroschyren och i årsberättelsen för fonden. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.
– Nu kommer man ha större muskler att ställa fondförvaltarna mot väggen. Finansinspektionen kan säga att man inte valt ett rimligt jämförelseindex och då kan man få höga böter, säger Per Bolund.

Flera fonder flyr Swedbank efter penningtvättsmisstankarna
Efter SVT Uppdrag Gransknings inslag om misstänkt penningtvätt i Swedbank har aktien rasat med omkring 16,5 procent. SEB Fonder har sedan dess minskat sitt innehav under februari med totalt 7,3 miljoner aktier och äger därefter 1,4 procent av kapitalet från 2,05 procent av kapitalet, enligt Dagens Industri. Carnegie Sverigefond och Sverige Select har i sin tur minskat innehaven med totalt 1,25 miljoner aktier, vilket var nästan en tredjedel av Carnegie Fonders innehav i Swedbank, skriver DI med hänvisning till Holdings data. Fondbolaget Cliens har i sin tur minskat innehavet i Swedbank med omkring  1 miljon aktier vilket var mer än hälften av fondbolagets innehav i Swedbank.
Sparbanksgruppen och AMF förvärvade i stället under denna period aktier i Swedbank. Sparbanksgruppen förvärvade 1,3 miljoner aktier och kontrollerar ni 10,7 procent av både kapital och röster. AMF ökade sin position med drygt 600.000 aktier under februari.

Pundet pressas efter Mays nederlag
Pundet är under fortsatt tryck efter att det brittiska parlamentet på tisdagskvällen röstat ned premiärminister Theresa Mays nya brexitförslag. Röstsiffrorna var 392-242. Direkt efter nedröstningen stärktes pundet initialt med omkring 30 punkter till 1,3138 dollar bara för att sedan falla tillbaka till omkring 1,306 dollar igen, enligt DI.
Under onsdagen kommer en fri omröstning äga rum, där parlamentsledamöterna får rösta hur de vill. Då tar det brittiska parlamentet ställning till ett avtalslöst utträde ur EU. Om även detta röstas ned ska en ny omröstning hållas på torsdag om en förlängning av artikel 50, det vill säga om utträdet ur EU ska senareläggas. Utträdet är tänkt att äga rum den 29 mars.

Sura miner på Asienbörsen efter nedröstningen av brexit-förslaget
Läget i Europa ledde till pessimistiska asiatiska investerare med lägre handel på bred front. Vid klockan 6 svensk tid handlades japanska Nikkei 225-indexet ned 1,2 procent, medan Hongkongbörsens Hang Seng-index vid samma tid hade backat 0,6 procent.
Shanghaibörsens kompositindex tappade 0,6 procent, medan den tekniktunga Shenzhenbörsen var ner 1 procent.
Det sydkoreanska Kospi-indexet handlades samtidigt ned 0,6 procent.
De ledande börserna i New York handlades med blandade rörelser på tisdagen. Dow Jones tyngdes av den svaga utvecklingen för Boeing.

Fed straffar två Goldman Sachs-bankirer
Federal Reserve har förbjudit två tidigare Goldman Sachs-bankirer, Tim Leissner och Ng Chong Hwa, att verka inom banksektorn i USA, enligt Financial Times. Anledningen är deras deltagande i att förskingra 2,7 miljarder dollar från en malaysisk statsobligationsfond, 1MDB, sade Fed på tisdagen.
Leissner, ska även betala böter om 1,42 miljoner dollar. Ng, som även är känd som Roger Ng, väntar för närvarande på utlämning från Malaysia. 
Analytiker fruktar att även banken, som också står inför stämning i Malaysia, hotas av miljardböter för delaktighet i årets största investmentbankbankskandal. Goldmans vd David Solomon har bett om ursäkt till medborgarna i Malaysia men insisterat att företaget inte var delaktig eller oaktsam.

Effekten av det minskade bygget märks nu
Utbudet av nyproducerade bostäder fortsätter att minska. Sett till riket har antalet nytillkomna nybyggda lägenheter minskat 28 procent sedan i fjol.
– Oron på marknaden slog till på hösten 2017 och gjorde att många byggbolag lade i handbromsen. Det vi ser nu är effekten av att byggandet minskade då, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, som tagit fram statistiken, till TT.
Mest dramatisk är utvecklingen i Stockholm där utbudet av nyproduktion minskade med 25 procent under februari jämfört med föregående år. Sett till hela riket minskade utbudet av nyproducerade bostadsrätter på marknaden med 5 procent jämfört med föregående år.
Ett minskat utbud betyder att priserna ökar. Men Erik Holmberg tror att priserna dock kommer att ligga ganska stabilt under 2019.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS