Realtid

Försäkringsprofilen om tjänstepensionsflytt: ”Bra affär om du lyckas”

Anders Frick
Uppdaterad: 10 jan. 2022Publicerad: 10 jan. 2022

Den som är äldre och har en förmånsbestämd försäkring tjänar på att flytta med den till sitt nya jobb, det säger Henrik Senestad, försäkringsekonom på Gofido.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu vid årsskiftet byter många jobb, och då finns det en hel del att tänka på kring försäkringar. Henrik Senestad, som tidigare var folkbildare på Avanza, men som numera arbetar på Gofido tillsammans med bland andra Claes Hemberg, ger här sina bästa tips om vad man ska tänka på kring sitt försäkringsskydd i samband med jobbyte:

  • Hemförsäkring. Om du är fackansluten kan du ha en hemförsäkring via facket. Så länge du är med i samma fack påverkas ingenting. Om du i samband med bytet även byter fack eller säger upp ditt fackmedlemskap se till så det inte uppkommer något glapp i ditt försäkringsskydd. Och om du behöver teckna en försäkring själv se som vanligt till att jämföra 1-3 bolag, minst!
  • A-kassa. Om du byter inom samma yrke behöver du inte göra något. Byter du till ett nytt yrke kan du behöva byta a-kassa. Viktigast här är att det inte är något glapp mellan medlemskapen då kan du behöva vänta upp till ett år innan du kan få ersättning igen. Så se till att gå med i den nya innan du säger upp gamla. Är det tid mellan jobben se till anmäla dig till arbetsförmedlingen.
  • Livförsäkring och familjeskydd. Livförsäkringar brukar följa med dig som individ och brukar inte höra ihop med din anställning. Bara betala som vanligt så kommer den fortfarande att gälla. Vad gäller familjeskydd hör den ihop med din arbetsgivare. Du kan få ett erbjudande att flytta över försäkringen, men det är långt ifrån säkert. Om du byter yrke brukar den nya arbetsgivaren ha en ny försäkring till dig.
  • Olycksfall. Här är regeln att om du fortsatt är på en kollektivavtalad arbetsplats så kommer du fortsatt ha en olycksfallsförsäkring, som gäller på arbetstid (och till/från arbetet) bör väl tilläggas. Om du går till någon annan typ av arbetsgivare eller exempelvis ett utländsk företag så se till att fråga efter det.
  • Tjänstepension. Du kanske inte tänker på pension som försäkring, men det är det. Det vanliga idag är att din gamla försäkring avslutas eller slutbetalas och blir ett så kallad fribrev. Du kommer ha kvar den, men inga nya pengar kommer att sättas in. Du behöver alltid i samband med en ny arbetsgivare att välja nya fonder eller ny traditionell förvaltning. Om du är något äldre (50 plus) kan du ha kvar en förmånsbestämd försäkring, brukar heta något med en tvåa i slutet, ITP2 exempelvis. Du kan då förhandla om att flytta över din försäkring till din nya arbetsgivare. Eftersom det är en dyrare lösning så går inte alla arbetsgivare med på det, men det brukar vara en bra affär om du lyckas.
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Svenskarnas fondsparande når nya rekordnivåer

23 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]