Realtid

Förmögenheten hos kvinnor i Asien är nu världens näst högsta

Realtid.se
Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022

För första gången har kvinnor i Asien nu mer välstånd än någon annan region utom Nordamerika, och den totala tillväxten växer snabbare än någon annanstans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Kvinnor i Asien (ex-Japan) kommer att inneha $27tn i förmögenhet till 2026, $6tn mer än kvinnor i västra Europa, enligt analys gjord av Boston Consulting Group för Nikkei Asia, som Financial Times tagit del av. Analysen visar att kvinnors samlade rikedom i Asien gick om den i Västeuropa i slutet av 2021.

Kvinnor i Asien har lagt till 2 miljarder USD till sin samlade förmögenhet årligen sedan 2019. Denna snabba utväxling förutspås fortsätta åtminstone under de kommande fyra åren med en sammansatt årlig tillväxttakt på 10,6 procent. BCG-analysen baseras på finansiell förmögenhet, inklusive investeringsfonder, livförsäkringar och pensioner, noterade och onoterade aktier och andra aktier, valuta och inlåning, obligationer och liknande finansiella tillgångar.

Konsultföretaget uteslöt Japan från analysen med motiveringen att kvinnor där har en mycket mindre del av landets förmögenhet i förhållande till jämförbara marknader. Enligt BCG växer också kvinnors förmögenhet i Japan i en mycket långsammare takt på 2,6 procent.

En Nikkei Asia-analys av mäns och kvinnors rikedom, framtagen av World Inequality Database, visar att de rikaste topp 10 procenten äger mer än 60 procent av rikedomen, vilket lämnar ungefär 5 procent till de lägsta 50 procenten. Detta gäller nästan alla länder i kartläggningen, och klyftan har ökat i de två mest folkrika länderna i regionen, Indien och Kina.

Antalet kvinnliga miljardärer i Asien ökade från tretton år 2010 till 92 stycken år 2022, enligt en Nikkei Asia-analys av Forbes årliga listor över miljardärer.

Kvinnors andel av arbetsinkomsten varierar kraftigt i regionen, från 7,4 procent i Pakistan 2019 till nästan 42 procent i Vietnam. I sydasiatiska länder som Indien, Pakistan och Bangladesh är det lägre än i deras sydostasiatiska och östasiatiska motsvarigheter.

Andra indikatorer på kvinnors ekonomiska egenmakt inkluderar utbildningsnivåer, äktenskapsålder och antalet barn de har. I alla de åtta länderna som undersökningen fokuserat på har kvinnor gift sig senare och fått färre barn i genomsnitt. En högre andel har studerat efter gymnasiet.

Förutom förmågan eller möjligheten att arbeta och ha en inkomst, formar spar- och investeringsmönster också förmögenhetsackumulering och avgör effekterna av finansiella utmaningar. I Indien och Bangladesh är de flesta kvinnor beroende av familj och vänner för akuta medel, medan nästan nio av tio kvinnor i Singapore litar på sina besparingar, liksom 60 procent av kvinnorna i Pakistan.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS