Realtid

Företagsboten höjs för större företag

Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 07 juni 2019Publicerad: 07 juni 2019

För allvarliga brott som begås inom större företag ska maxbeloppet höjas från 10 miljoner kronor till 500 miljoner kronor. Det föreslår regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har en remiss till lagrådet med förslag om att maxbeloppet för företagsbot ska höjas från 10 miljoner kronor till 500 miljoner kronor för allvarliga brott som begås av större företag. Syftet med lagförslaget är att ge företag tydliga incitament att organisera sig på ett sådant sätt att risken för brott i verksamheten minskas.

Regeringen föreslår därför att företagets betalningsförmåga ska ha betydelse för företags­botens storlek när det är fråga om särskilt allvarlig brottslighet. I lagrådsremissen föreslås också att maxbeloppet ska höjas från 10 miljoner kronor till 500 miljoner kronor.

– Det är en rejäl höjning av maxbeloppet, men det är motiverat. Det ska kosta att slarva med exempelvis arbetsmiljö. I dag får små och stora företag betala samma bötesbelopp för likartade brott. Det kan leda till att en bot som för ett mindre företag är mycket kännbar knappt blir märkbar för ett större företag, trots att brottsligheten är lika allvarlig. Det är varken rimligt eller rättvist, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär även att tillämpningsområdet för bestämmelserna om företagsbot utvidgas genom att brott i fler verksamheter än tidigare ska kunna leda till företagsbot.

Samtidigt utökas också möjligheterna att förelägga företagsbot genom strafföreläggande. Dessutom föreslår regeringen att svensk domstol ges utökad behörighet att döma över vissa internationella mutbrott.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]