Realtid

"Företagen har mycket att vinna på att prioritera IR-arbetet"

Ingmar Rentzhog, vd och en av grundarna till Laika Consulting
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 05 juni 2017Publicerad: 05 juni 2017

Trots att en klar majoritet angav uppfattningen att kontinuerlig IR-kommunikation är viktigt för att stabilisera aktien, är det endast 9 procent av de IR-ansvariga på oreglerade handelsplatserna som ansåg att de hade tillräckligt med tid för sitt IR-arbete. Bland bolagen på de reglerade handelsplatserna är motsvarande siffra 26 procent. "Jag tror att IR kommer att prioriteras högre i takt med att konkurrensen hårdnar", säger Ingmar Rentzhog, vd på Laika Consulting, till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Några av de saker som tydligast står ut i en nyligen publicerad IR-rapport från PR-byrån Laika Consulting är Nasdaqs starka position och Stockholms relativa mångfald av handelsplatser.

I Stockholm finns 7 av de totalt 22 nordiska handelsplatserna. Det är  framförallt de oreglerade handelsplatserna som har sin hemvist i Stockholm, hela 3 av 7. Sett till antalet noterade bolag på oreglerade handelsplatser blir Sveriges särart än mer slående. I Sverige finns 424 bolag noterade på oreglerade handelsplatser. För övriga nordiska länder tillsammans är motsvarande siffra endast 43.
Det är en mer än fyra gånger så stor andel av bolagen på oreglerade handelsplatser – jämfört med bolagen på reglerade handelsplatser – som planerar att genomföra en kapitalanskaffning inom det kommande åren.

– Detta, att marknaden för oreglerade handelsplatser i princip inte existerar i övriga nordiska länder, är något som överraskade mig, säger Ingmar Rentzhog, vd för Laika Consulting, till Realtid. 

Vidare visar rapporten att endast 15 procent av respondenterna anger välfungerande IR-arbete. Trots att en klar majoritet angav uppfattningen att kontinuerlig IR-kommunikation är viktigt för att stabilisera aktien, var det endast 9 procent av de IR-ansvariga på oreglerade handelsplatserna som ansåg att de hade tillräckligt med tid för sitt IR-arbete. Bland bolagen på de reglerade handelsplatserna var motsvarande siffra 26 procent. Det är tydligt att tidsbrist och kunskapsbrist om IR-arbetet  är stark bidragande faktorer till att IR-arbetet upplevs som otillräckligt, menar Ingmar Rentzhog.

Undersökningen visar att drygt hälften av de IR-ansvariga som intervjuats också är antingen vd eller ekonomichef. Endast 40 procent av bolagen har avsatt en särskild person för att hantera IR-frågor. Bland företagen på de oreglerade handelsplatserna har 15 procent en internt IR-ansvarig person, medan motsvarande siffra bland bolagen på de reglerade handelsplatserna är drygt 50 procent. Det säger framförallt något om resurser och kravbild, men kanske också något om prioriteringar, konstateras det i rapporten.
– Företagen prioriterar IR i samband med att de behöver kapital från finansmarknaden. Däremellan är det ofta en nedprioriterad fråga. Framförallt bland de mindre bolagen, säger Ingmar Rentzhög.

Det bristande IR-arbetet riskerar att spä på ett eventuellt redan bristande intresse. Ett otillräckligt antal aktieägare, bristande likviditet och onödigt hög volatilitet hänger ihop. Med hjälp av kommunikation kan bolagen främja förutsägbarhet, stabil kursutveckling och mer långsiktigt ägande. Många bolag ägnar för liten uppmärksamhet åt sociala medier. För mindre bolag på oreglerade handelsplatser kan enskilda aktieägare göra stor skada genom att sprida sina teorier, missnöje och tvivel digitalt, samt även åstadkomma betydande kurspåverkan.

Främst är det de stora bolagen på de reglerade handelsplatserna som lägger mest resurser på IR i absoluta tal. Men sannolikt skulle många mindre kända bolag ha väldigt mycket att vinna på att lägga mer resurser på att kommunicera med omvärlden, skriver Laika Consulting. Som en representant för en handelsplats uttryckte saken: ”En handelsplats fungerar om den är sund och synlig.”

Vad en enskild småsparare har för åsikter om ett bolag får mycket sällan genomslag för den allmänna uppfattningen om ett storbolag. Men för bolagen på de mindre handelsplatserna är detta många gånger vad som sker. Det går att kartlägga hur information och åsikter sprids via olika sociala medier, får tilltagande utrymme och även effekt på aktiekursen. Ett otillräckligt antal aktieägare, bristande likviditet och onödigt hög volatilitet hänger ihop. Volatiliteten ger i sig också vissa – kortsiktiga –aktieägare möjligheter till vinster. Men för bolagen och samhället kan det finnas ett större värde i att försöka premiera mer långsiktigt ägande. Vägen dit går via kommunikation.

ANNONS

Ingmar Rentzhog kommenterar:

Vad kan företag vinna på att prioritera IR-arbetet?

– De kan vinna förtroende och därmed mer lojala aktieägare. Som dessutom pratar väl om sin investeringar till andra och därmed kan fungera som ambassadörer. Detta gäller såväl stora som små investerare. Detta leder till en stabilare kursutveckling och ett mer ansett varumärke.

Tror du att företagens IR-arbete kommer att se annorlunda ut i framtiden?

– Ja det tror jag absolut. Jag tror att IR kommer att prioriteras högre i takt med att konkurrensen hårdnar. I en uppåtgående marknad räcker investerarna till för alla men i en sidledes eller nedåtgående så kommer enbart de som har förmågan att kommunicera och leverera kunna attrahera investerare till vettiga villkor. Intresset är väldigt stort. Vårt lanseringssevent för årets IR rapport blev snabbt fullbokat med över 40 närvarande börsbolag på plats.

 

 

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS