Realtid

Fördubblade fintech-investeringar globalt

admin
admin
Uppdaterad: 17 aug. 2017Publicerad: 17 aug. 2017

Under andra kvartalet 2017 fördubblades investeringarna i fintech globalt till 8,4 miljarder dollar. Traditionella finansaktörer satsar allt mer på sektorn, medan VC-firmorna blivit försiktigare. Det visar en ny rapport från KPMG.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De globala fintech-investeringarna mer än fördubblades under andra kvartalet 2017, jämfört med kvartalet innan. Totalt uppgick dem till 8,4 miljarder dollar (3,6).

Det visar KPMG:s nya rapport "Pulse of Fintech" som slår fast att ökad M&A-aktivitet bidrog till sektorns uppgång. Under kvartalet genomfördes affärstransaktioner, inom segmentet, till ett sammanlagt värde om 5,9 miljarder dollar. Däremot sjönk venture capital-investeringarna i fintech-bolag något till 2,5 miljarder dollar. 

I Nordamerika stod försäljningen av Toronto-baserade fintech-jätten DH – som såldes för 3,6 miljarder dollar till riskkapitalbolaget Vista Equity Partners – för över hälften av det totala investerinvsvärdet i regionen.

USA och Europa tog störst del av kakan där investeringarna uppgick till totalt till 2 miljarder dollar. Asien knep tredjeplatsen och attraherade investeringar till ett värde av 760 miljoner dollar.  

Ian Pollari på KPMG Australia säger i en kommentar till rapporten att det är tydligt att banker och finansbolag står för en allt större andel av fintech-investeringarna. 

– Det är en utveckling som troligen inte kommer att avta med tanke på att många finansinstitutioner behöver digitalisera kundupplevelsen, bli mer kostnadseffektiva och hitta nya sätt för att tjäna pengar, säger Ian Pollari.

Samtidigt slår EY i en färsk rapport fast att bara en av fyra banker har inlett fintech-samarbetee. Något Realtid.se tidigare rapporterat om.

"Om inte banker och fintech-bolag blir bättre på att samarbeta kommer ingen av dem kunna dra några stora innovationsfördelar. De måsta partna upp annars riskerar de att gå under", konstarerar EY i sin rapport.

ANNONS

En förklaring till det svala intresset är bankernas ofta långa och invecklade upphandlingsprocesser – som försämrar fintech-startups förhandlingsläge.

Banker har också i regel svårt att implementera ny innovativ teknik i sina stora organisationer med it-systemet från 1970-talet, menar EY. Detta är ett särskilt stort problem för banker med låg innovationstakt.

Men många fintech-bolag behöver också bli bättre på att berätta hur banker kan dra nytta av deras teknik. I dag finns det över 5.000 fintech-företag globalt och det är viktigare än någonsin att sticka ut, enligt EY.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS