I spåren av förändringen av Pensionsmyndighetens fondtorg där aktörer slagits ut och köpts upp tittar flera fondbolag nu på att skapa egna torg.
Fondbolagen vill skapa egna fondtorg
Mest läst i kategorin
Fondbolagen väljer idag i allt högre grad att bygga upp en egen distribution för att sälja fonder. Spiltan Fonder och Case Fonder har exempelvis skapat egna fondtorg, enligt Mikael Tjäder, vd för Fondab. Han har samarbetat med de nämnda fondbolagen som en leverantör av den IT-infrastruktur som krävs för automatiserad fondhandel.
Anledningen till att utvecklingen går åt detta håll är att det rör på sig i den svenska fondbranschen. I spåren av förändringen av Pensionsmyndighetens fondtorg har flera mindre aktörer slagits ut och köpts upp och konsolideringsvågen bedöms av många att fortsätta.
Men i och med regelförändringarna har fondbolagen fått ökade möjligheter att bygga upp en egen distribution, menar Mikael Tjäder.
– Dels har tekniken gjort det enklare att bygga egna plattformar eller ta hjälp av en leverantör som Fondab, men den svenska reformen med ISK gör det också möjligt för kunderna att skapa ett eget fondsparande direkt hos fondbolaget, säger han i en presskommentar.
Han pekar på att detta redan pågår i Norge där fondbranschen fått ett rejält uppsving i och med införandet av motsvarigheten till ISK, som i Norge går under namnet ASK.
Fondbolagen har i Norge tagit frågan om distribution ännu längre. Där bygger fondbolagen helt egna fondtorg för att attrahera mer investerare.
– Kunderna skall kunna välja andra fonder som det egna fondbolaget inte erbjuder. På så vis skall det bli enklare att bli kund. Det betyder samtidigt också att de konkurrerar med sina egna distributörer som exempelvis banker eller nätmäklare. Både Alfred Berg och Skagen Fonder har satsat stort på egna torg, framgår det av presskommentar från Fondab.
En sådan utveckling har vi ännu inte sett i Sverige, skriver Mikael Tjäder och hänvisar till att det har flera gånger ”surrats om att stora fondbolag skall gå samman och bygga en egen distributionsplattform för att helt enkelt utmana aktörer som storbanker och nätmäklare. Det har inte blivit verklighet ännu”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.