Den internationella fonden Therium har engagerat sig i tvisten om mobilt BankID mellan det svenska techbolaget Accumulate och ett antal storbanker.
Fond med rättstvister som affärsidé
Mest läst i kategorin
Den internationella fonden Therium har engagerat sig in i tvisten mellan det svenska techbolaget och bolaget Finansiell IT-teknik BID, som ägs av Handelsbanken, Swedbank, SEB, Skandiabanken, Danske Bank, Ikano Bank, och Länsförsäkringar Bank.
Tvisten rör obehörigt utnyttjande av företagshemligheter.
Hur stor summa Therium går in med vill inte Mats Geijer, Investment Manager Sverige, avslöja, vilket har att göra med att motparten skulle kunna utnyttja det i en förhandling.
Varför väljer ni att finansiera Accumulate i det här fallet?
– I det här fallet är det en stor aktör som har utnyttjat en mindre. Accumulate har starka grunder för sin stämning och vi anser att de har rätt i sak.
Är det viktigt för er att ni anser att den part som ni finansierar har rätt i sak?
– Ja, det är avgörande för oss.
Therium, som grundades 2009 i England, har som affärsidé att finansiera rättstvister. Det nordiska teamet har sedan 2016 ett tiotal ärenden.
Ingen ränta utgår och beloppet är inte heller återbetalningsbart. Therium tar istället en del av det eventuella skadeståndsbeloppet, vilket varierar från fall till fall.
Therium är den första aktören av sitt slag i Norden, men i USA och England är denna typ av aktör desto vanligare.
– Det hänger delvis ihop med att det historiskt inte har varit så dyrt att driva tvister i Norden. För tio-femton år sedan kunde det kosta 200 000 kronor att ta en tvist i tingsrätten. Så ser det inte ut idag. Idag kostar det snarare två miljoner kronor om man vill ha någorlunda kvalitet på ärendet, säger Mats Geijer.
Om konjunkturen vänder blir det vanligtvis fler tvister, menar Mats Geijer, eftersom fler aktörer går i konkurs och fler aktörer får problem med finansiering. Då ökar också behovet att få finansieringsstöd.
I Norden arbetar tre personer, två i Oslo och Mats Geijer i Stockholm, som även täcker Baltikum.
– Självklart gör vi det här för ekonomisk vinning åt investerarna i våra fonder, men vår affärsidé bärs även upp av tanken om ”access to justice”. Alla ska ha rätt att få sin sak rättsligt prövad, det ekonomiska ska inte utgöra ett hinder.