Folksams vd Jens Henriksson inledde sitt anförande på Finansdagen med att kommentera det politiska läget efter valet: “Mycket talar för att Ulf Kristersson (M) blir Sveriges nästa statsminister”.
Folksams vd förutspår Alliansregering
Mest läst i kategorin
– Vi fick det valresultatet som vi alla visste skulle komma: tre block om 40 + 20 + 40 procent, säger Jens Henriksson, vd för Folksam.
Jens Henrikssons analys av valresultatet bygger på en observation som han gjorde i samband med SVT:s partiledardebatt.
SVT bad partiledarna placera in sig själva på den politiska skalan och den uppmärksamme teve-tittaren kunde notera att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson placerade sig själv långt till höger.
– Det finns en rätt stabil högermajoritet i Sveriges riksdag, säger Jens Henriksson.
Eftersom Alliansen redan sagt att den kommer att rösta emot Stefan Löfvén, vilket troligtvis sker den 26 september, två dagar efter riksdagens öppnande, kommer talmannen att ta vid arbetet med att söka den statsministerkandidat som kan få stöd i riksdagen.
– Det troliga är att talmannen vänder sig till Ulf Kristersson, och jag har svårt att se att det skulle finnas en majoritet emot honom, säger Jens Henriksson och konstaterar:
– Mycket talar för att Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister.
Jens Henriksson har själv en bakgrund i politiken. Under åren 1994 till 2006 arbetade han i den politiska staben på finansdepartementet, bland annat som nära rådgivare till dåvarande finansministern Göran Persson (S) och som statssekreterare åt finansminister Pär Nuder (S).
Som Folksams vd har han han däremot ingen synpunkt på vilken regering som är bättre för Sveriges ekonomi och näringsliv. På en direkt fråga från Realtid.se säger han:
– Som företagsledare har jag aldrig uttalat stöd för någon regering, och kommer aldrig att göra. Jag är vd för ett företag som har nästan varannan svensk som kund och det innebär att vi representerar folk från alla partier. Vi vill vara försäkringsbolaget för hela Sverige.
I övrigt passade Jens Henriksson på att kommentera den ekonomiska utvecklingen i världen och Sverige, digitaliseringen, hållbarhet och regleringarna av bank- och finansbranschen.
När det gäller regleringar har Jens Henriksson en annan infallsvinkel än man ofta hör i näringslivet.
Han håller inte med Stockholms Handelskammares chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou som talade tidigare under Finansdagen och då förklarade att finanssektorn är mobbad av politikerna:
– Ja, jag har en annan attityd. Jag tycker i grund och botten att man måste utgå från att det är kloka, rationella tjänstemän som tar fram förslag, sen ska det vaskas fram i en politisk process och det blir inte alltid konsistent då. Men i grund och botten är det goda intentioner från myndigheterna därför att de tycker att finansbranschen är någonting som man måste vara försiktig med.
Jens Henrikssons år på Folksam sammanfaller med en enormt ökad regelbörda som branschen har haft att implementera. Nu ser han slutet på en lång implementeringsfas.
– Nu börjar vi komma i samma läge som bankerna för fem år sen – allt är implementerat nu handlar det om att optimera, säger Jens Henriksson och fortsätter:
– Nu handlar det om att automatisera och se att det fungerar bra från reaktiv till proaktiv.
En av många publikfrågor som riktades till Folksams vd handlade om vilka regelverk som skapar störst möjligheter för försäkringsbolag.
– Det är ju allihop. Det gäller att utgå från regelverken, säger Jens Henriksson och citerar sin före detta chef, statsministern Göran Persson: “Om man inte får den man älskar får man älska den man får”. Det handlar om att gilla läget och använda det.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.