Realtid

Folksamgruppen investerar 1 miljard i ny obligation

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 08 maj 2020Publicerad: 08 maj 2020

Folksamgruppen investerar 1 000 miljoner kronor i en ny obligation utgiven av Region Stockholm. Löptiden är på fyra år.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Många av våra kunder arbetar just nu i utmanande miljöer, inte minst de inom sjukvården på grund av den pågående pandemin. Investeringen bidrar till att de som kämpar extra mycket nu ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger Michael Kjeller, vice vd och chef Kapitalförvaltning och hållbarhet Folksamgruppen i en skriftlig kommentar.

– När samhället rustar för tuffare tider vill vi ta vårt ansvar. Folksamgruppen söker aktivt investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset, nu genom finansiering av regionens viktiga investeringar inom vården och kollektivtrafiken, säger Ylva Wessén, vd och koncernchef för Folksamgruppen.

Sedan pandemins utbrott har Folksamgruppen investerat motsvarande 2 miljarder kronor i kampen mot covid-19. En obligation utgiven av Världsbankens organ, IFC, syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. En annan, utgiven av Nordiska investeringsbanken, syftar till att främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum.

Fördelning mellan Folksamgruppens bolag av investeringen:

  • KPA Pension    500 miljoner kronor
  • Folksam Liv     400 miljoner kronor
  • Folksam Sak    100 miljoner kronor

Folksam investerar  också 350 miljoner kronor i SEB Impact Opportunity Fund. Fonden är en mikrofinansieringsfond som lånar ut kapital på marknadsmässiga villkor samtidigt som man gör nytta genom utlåning till personer och företag som står utanför de traditionella banksystemen. Lånen möjliggör investeringar som bidrar till ökat ekonomiskt välstånd i utvecklingsländer.

Många av de mikrofinansinstitut som fonden investerar i har ett tydligt fokus på kvinnliga låntagare. Kvinnor har sämre tillgång till finansiering från de traditionella bankerna då de till exempel är underrepresenterade om man ser till andelen av befolkningen som har ett bankkonto.

– Fonden erbjuder attraktiv avkastning, vilket gynnar våra kunder, samtidigt som den förväntas bidra till ökat ekonomiskt välstånd, bland annat hos kvinnor i utvecklingsländer. Våra kunder får på det här sättet en bra avkastning på sina pengar samtidigt som pengarna bidrar till en bättre värld, säger Michael Kjeller, vice vd och chef Kapitalförvaltning och hållbarhet Folksamgruppen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]